Od danas je lista hrvatskih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla bogatija za jedan proizvod, i to brački varenik koji se koristi kao prirodni zaslađivač te je ključan sastojak poznatog korčulanskog tradicijskog kolača lumblije.
U Službenom listu Europske unije danas je objavljeno da je „Brački varenik“ zaštićen europskom oznakom zemljopisnog podrijetla. Tako je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije. Upravo je ovaj proizvod dvadeset i šesti hrvatski proizvod čiji je naziv registriran u EU, a ta oznaka potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.
Proces zaštite naziva ovog slatkog proizvoda koji se koristi kao pojačivač okusa te prirodni zaslađivač pokrenut je, kako navode u Ministarstvu poljoprivrede, prije nešto više od tri godine kada im je Poljoprivredna zadruga Supetar podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom „Brački varenik“.
Brački varenik se dobiva ukuhavanjem ocijeđenog soka svježeg ili prosušenog grožđa autohtonih sorata vinove loze dok se njegov volumen ne smanji na približno trećinu početnog volumena, ima blago izražen okus karamele i miriše na grožđe. Boja mu varira ovisno o sorti grožđa od koje se izrađuje.
Kako smo na našem portalu već pisali, brački varenik se u pripremi slasticama koristi kao pojačivač okusa te kao prirodni zaslađivač. Izrazito je sladak stoga se dodaje u vrlo malim količinama. Koristi se kao preljev za razne slastice, kolače i sladolede, a najpoznatija mu je upotreba u izradi tradicijskog korčulanskog kolača lumblije te mantale ili kumfeta.
Fotografije: Ministarstvo poljoprivrede
Izvor: Ministarstvo poljoprivrede