Ana i Krsto Matulić ponosni su što je njihov proizvod aceto od smokve prepoznat i na svjetskoj razini.
Pašman Libre, balzamični ocat od smokve slatko kiselkastog okusa, koji proizvodi OPG Matulić s otoka Pašmana osvojio je dvije od maksimalno tri zvjezdice za kvalitetu koju mu je dodjelio Superior Taste Award. U ocjenjivanju kvalitete sudjelovalo je 90 svjetskih chefova.
Iza ovog proizvoda stoji bračni par Matulić, Ana i Krsto koji su za naš portal dodijeljeno im priznanje komentirali riječima: „Jako smo ponosni na ovu nagradu jer je ona priznanje za naš rad ali i dokaz da smo na pravom putu i da se moramo nastaviti razvijati. Jedini smo mali proizvođači u Hrvatskoj s ovom nagradom.“
A kako je nastao ovaj posebni proizvod? Kako nam kaže Ana Matulić, aceto od smokve rezultat je njihove želje za otkrivanjem novih proizvoda: „Uvijek smo u potrazi za novim idejama i pokušajima neke nove proizvodnje, nečega što bi bilo zanimljivo, nama i korisnicima. Uvijek želimo proizvesti nešto što je jedinstveno. Kako i sami volimo aceto, muž je došao na ideju proizvodnje aceta od smokava. Baš od smokava jer ih na našem otoku ima u izobilju, a jako malo su iskorištene u preradi.“
Nakon prve ture koja je proizvedene, posjetiti su okolicu Modene, točnije Formigine kako bi vidjeli proizvodnju tradicionalnog aceta u najboljim svjetskim acetaiama. Tamo su naučili okvirne smjernice i primijenili ih u vlastitoj proizvodnji.
Proces proizvodnje ovog aceta sličan onomu od grožđa: „Dolazi do spontanog vrenja smokvine kaše u otvorenim posudama, nakon toga se istoči mlado vino od smokve, zatim se po originalnom postupku (koji se primjenjuje za proizvodnju aceta balsamica u Italiji – Modeni) pripremi budući balzamični ocat koji se skladišti u drvene bačve. Mi koristimo trešnju i hrast za dozrijevanje.“ – kažu nam Matulići.
Otkrili su nam i kako ga koristiti u slasticama. Naime, ovaj aceto može biti dodatak sladoledu, palačinkama, raznim kremama za kolače, a poznata hrvatska slastičarka Petra Jelenić u svrhu snimanja za jedan časopis koristila ga je za kreme, ali ga je stavljala i u macaroonse.
Spomenimo na kraju kako je uz aceto Pašman Libre, još 27 hrvatskih proizvoda dobilo priznanje Superior Taste Awarda. Popis nagrađenih možete pronaći ovdje.
Fotografije: OPG Matulić