Povodom Svjetskog dana čokolade razbijamo neke mitove koji se vežu za ovu, mnogima omiljena slasticu.
Čokolada sadrži puno kofeina te je štetna za srce
Činjenica je da čokolada sadrži kofein, ali u vrlo maloj količini. Europsko kardiološko društvo provelo je istraživanje te je dokazalo da zrna kakaa sadrže polifenole koji su ustvari korisni za srce te sprječavaju srčani udar.
Osobe s dijabetesom trebaju izbjegavati čokoladu
Istraživanja su dokazala kako tamna čokolada ima nizak glikemijski indeks stoga nema potrebe da osobe s povišenim šećerom izbjegavaju čokoladu.
Čokolada deblja
Čokolada sama po sebi ne deblja, neumjerenost je ta koja uzrokuje debljanje. Ukoliko se jede u umjerenoj količini, čokolada se može svakodnevno konzumirati.
Čokolada nema koristi za zdravlje
Čokolada je dokazano bogata magnezijem, željezom, cinkom, bakrom i polifenolima pa se smatra da tamna čokolada može spriječiti srčani udar. Čak je jedno istraživanje dokazalo da ljudi koji jedu čokoladu žive dulje od onih koji ju ne jedu.
Čokolada uzrokuje migrenu
Iako se često navodi da je čokolada uzročnik migrene, ni jedna provedena studija nije dokazala povezanost između čokolade i glavobolje.
Čokolada uzrokuje karijes
Upravo suprotno – kako ima antibakterijski učinak koji pomaže u borbi protiv karijesa i zaustavlja širenje bakterija iz usta.
Izvor: crystalchocolatier.com
Fotografija: Unsplash