U današnjoj torti u glavnoj ulozi našle su se breskve, a recept nam je stigao sa stranice Pregacha autorice Irene Gavran.
Sastojci
Oreo podloga
- 270 g Oreo keksa
- 100 g maslaca
Žele od bresaka
- 800 g bresaka (oguljenih i bez koštice)
- 80 g šećera
- 20 g vanilin šećera
- 1 i pol vrećica želatine u prahu ili 9 listova želatine
Krema
- ½ želatine u prahu (ili 3 lista)
- 500 g milerama
- 500 g krem sira (ili mascarpone sira ili kombinacija)
- 100 g šećera
- 500 ml vrhnja za šlag
- + 350 g pirea od breskvi
- +180 g oreo keksa
Priprema
Podloga
Namastite kalup promjera 26 cm. Cijele oreo kekse sameljite, dodajte im otopljeni maslac, promiješajte pa stavite u kalup i poravnajte. Stavite u hladnjak dok radite ostalo.
Žele
Za žele i kremu morate prvo skuhati breskve sa šećerom. Kuhajte nekoliko minuta kad proključaju.
Želatinu potopite u vodi prema uputama.
Kuhane breskve izblendajte, vratite na laganu vatru i u njima otopite želatinu.
Dio smjese (350 g smjese) stavite u manji kalup (moj je bio 18 cm) koji ste obložili prozirnom folijom i stavite u zamrzivač. Ostatak ostavite da se hladi.
Krema
Kremu počnite raditi kad se kreme od bresaka ohlade, odnosno ovaj žele bude potpuno čvrst.
Za glavnu kremu stavite želatinu u vodu prema uputama.
U posudu za miksanje stavite mileram, sir, šećer i smiksajte (ja to sve ubacim u posudu za miksanje i dok mikser radi, ja pravim ostalo). Pedeset mililitara (50 ml) vrhnja za šlag zagrijte do vrenja, pa u njemu otopite želatinu. Preostalih 450 ml vrhnja smiksajte s kremom.
Dodajte malo te kreme u vrhnje sa želatinom, da rashladite smjesu, pa onda sve skupa sjedinite dok ne bijete finu, čvršću kremu.
Kremu podijelite u dva dijela.
U jednu dodajte nasjeckani oreo keks, pa ju istresite u kalup na podlogu. U sredinu dodajte žele od breskve. I na kraju dodajte drugu polovicu kreme u kojoj ste umiješali onaj dio kreme od bresaka koja se hladila.
Tortu dobro ohladite i uživajte.
Fotografije: Pregacha