Teško je zamisliti veće obiteljske proslave bez breskvica, a recept za ove današnje pronašli smo kod Nataše Pralice s bloga Natašine slastice/Kolaci.biz.
Sastojci
- 2 jaja
- 2 dcl šećera
- 1 dcl otopljene masti
- ½ praška za pecivo
- 350 gr brašna
- 5 žlica marmelade
- 0,5 dcl ruma
- crvena boja u prahu
- kristalni šećer
Priprema
Prvo treba izmiješati jaja sa šećerom i masti. Posebno pomiješati brašno i prašak za pecivo. Sve to sjediniti, mijesiti sve dok se više na lijepi za prste.
Napraviti veći valjak pa iz njega manje valjčiće koje treba izrezati da se dobiju jednake kuglice veličine oraha. Kuglice slagati na lim za pečenje u razmaku od jednog prsta da se kod pečenja ne slijepe. Lim za pečenje prethodno obložiti masni papir.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 13–15 minuta, paziti da ne porumene (ne smeta ako malo dobiju boju). Kada se ohlade šiljastim nožem izdubiti ih što je više moguće.
Ostatke samljeti na mašinu za mljevenje. Pomiješati s marmeladom i rumom.
Malom žlicom puniti polovice breskvica i lijepiti ih.
Ako imate boju u prahu možete uzeti na vrh noža i rastopiti je u 1 dcl vode. Umakati breskvice u boju i slagati na poslužavnik. Kada se nakupilo oko deset breskvica, treba ih umočiti u kristalni šećer da se dobije završna dekoracija. Tako nastaviti s ostatkom breskvica dok se sve ne završi.
http://https://youtu.be/a-l_KScZJi8
Napomena
Preporučuje se slagati po desetak breskvica nakon umakanja u boju da se previše ne sasuše, a opet ako se odmah iz boje stavljaju u šećer previše ga natapaju, tako da treba pratiti ovaj redoslijed.
Meni su se na prvu učinile malo mekane na dijelu gdje sam umakala, ali mi se poslije stvrdnulo baš kako treba biti.
Ako se desi da malo više napunite breskvice i ostanete bez smjese za punjenje, možete se poslužiti mljevenim keksom koji pomiješate s marmeladom i rumom.
Fotografija: Natašine slastice/Kolaci.biz
[print_link]