Brownie i cheesecake su se spojili u ovom receptu koji je s nama podijelila Irena Gavran s bloga Pregacha.
Sastojci
(za kalup promjera 26 cm)
Brownie dio
- 150 g glatkog brašna
- 40 g kakaa
- ½ praška za pecivo
- prstohvat soli
- 3 velika jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 120 g maslaca sobne temperature
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
Cheesecake dio
- 600 g krem sira
- 150 g šećera
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 3 velika jaja
Krema od milerama
- 300 g milerama
- 4 žlice šećera u prahu
Priprema
Brownie dio
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
Kalup za torte veličine 26 cm dobro namastite.
U veliku posudu prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol.
U drugoj posudi miksajte jaja sa šećerima, dok ne udvostruče volumen. Dodajte omekšali maslac i ekstrakt vanilije i nastavite miksati dok se i maslac ne sjedini u smjesu (neka vas ne brine ako bude grudica od maslaca).
Smjesi od jaja dodajte suhe sastojke i na laganoj brzini miksajte da se sve poveže. Istresite biskvit u kalup, poravnajte i pecite 12 do 15 minuta. Bitno je da se biskvit tek zapeče, tako da krema od sira ne padne u njega.
Cheesecake dio
Dok se biskvit peče, krenite s pripremom kreme. Miksajte krem sir sa šećerom i vanilijom. Ubacujte jedno po jedno jaje, prije svakog ubacivanja dobro izmutite svako jaje. Smjesu istresite po lagano zapečenom biskvitu. Biskvit će tek malo očvrsnuti, ali neće biti pečen. Smanjite temperaturu na 175 i pecite oko 40 minuta, dok gore ne dobije malo žućkaste boje.
Slaganje
Izvadite tortu, neka se hladi desetak minuta pa premažite kremom od milerama sjedinjenog dobro sa šećerom.
Ostavite tortu da se malo prohladi prije nego krenete micati kalup. Prohlađenu ju ubacite u hladnjak. Hladite 4 – 5 sati da se stisne, a najbolje preko noći.
Fotografija: Pregacha