Na blogu Daj kolačić autorice Lorene Mihelčić uvijek nalazimo slatku inspiraciju – tako smo i danas ovdje našli fantastični recept za brownie kolačić s mousseom od kupina
Sastojci
Mousse od kupina i jogurta
- 2,5 lista želatine
- 155 g pirea od kupina
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica limunovog soka
- naribana korica pola limuna
- 150 g grčkog jogurta
- 150 ml slatkog vrhnja
Prhki keks
- 165 g bijelog brašna (T550)
- 70 g šećera u prahu
- 15 g tamnog nezaslađenog kakaa
- 25 g mljevenih blanširanih badema
- veliki prstohvat soli
- 90 g hladnog maslaca
- 1 jaje S veličine
Brownie biskvit
- 150 g tamne čokolade
- 140 g maslaca
- 2 jaja L veličine
- 30 g smeđeg šećera
- 50 g bijelog kristal šećera
- 30 g brašna 00
- 10 g ekstra crvenog kakaa
- 3 g praška za pecivo
- 125 g svježih kupina
Voćni ganache
- 50 g pirea od kupina
- 110 g bijele čokolade
I još
- 100 g tamne čokolade
- staklena čokoladna glazura
- drobljena kakao zrna za dekoraciju
- jestivo cvijeće i svježe kupine
Priprema
Mousse od kupina i jogurta
Najprije hidriramo želatinu u hladnoj vodi dok ne omekša. Pire od kupina grijemo sa šećerima, limunovom koricom i sokom dok se šećer potpuno ne rastopi. U toplo voće dodamo ocijeđenu želatinu i miješamo da se potpuno otopi i sjedini. Ostavimo sa strane da se prohladi na oko 30 stupnjeva, pa zatim dodamo grčki jogurt i pjenjačom sjedinimo. Vrhnje za šlag istučemo u srednje čvrsti šlag te lagano špatulom dodajemo u voćnu smjesu pritom pazeći da ne izgubimo prozračnost. Kada se mousse ujednačio, izlijemo ga u silikonske kalupe po želji i zaledimo na minimalno 5 sati.
Prhki keks
U posudu od miksera stavimo brašno, šećer, kakao, bademe i sol, pa kratko promiješamo mikserom s lopaticom za tijesta. Dodamo hladan maslac narezan na kocke i miksamo dok se ne sjedini i počne nalikovati mokrom pijesku. Na kraju dodamo jaje i brzo miješamo tek toliko da se poveže.
Odmah razvaljamo između dva papira za pečenje pa stavimo hladiti da se dobro stegne. Prije pečenja izrežemo oblik koji nam treba i hladno tijesto stavimo u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva oko 13 minuta. Ja sam koristila obični okrugli kalup promjera 7,5 cm, isti s kojim sam izrezivala biskvit. Pečeno pustimo da se potpuno ohladi na limu za pečenje.
Brownie biskvit
Najprije topimo čokoladu s maslacem na pari ili na laganoj vatri na štednjaku. Nikako ne smije prokuhati, samo se polako topiti. Kada je potpuno otopljeno, ostavimo da se ohladi na oko 40 stupnjeva. Jaja miksamo sa šećerima dok smjesa ne postane blijeda i pjenasta, a brašno, kakao i prašak za pecivo prosijemo u posebnu posudu. Čokoladu i maslac dodamo umiksanim jajima, a potom i prosijane praškaste sastojke. Dobro izmiješamo da se ujednači, pa izlijemo u lim za pečenje veličine 20 × 20 cm. U biskvit ubodemo svježe kupine, pa stavimo peći na 170 stupnjeva oko 20 minuta. Površina bi trebala „popucati“, a iznutra ostati sočni. Pečeni biskvit odmah ohladimo pa stavimo u hladnjak kako bi se stisnuo. Ohlađeni biskvit izrezujemo pomoću okruglog kalupa promjera 7,5 cm, izdubimo mu rupicu u sredini te zaledimo.
Voćni ganache
Pire od kupina ugrijemo skoro do vrenja, pa dodamo bijelu čokoladu i miješamo dok se ne otopi. Odmah prebacimo ganache u slastičarsku vrećicu ili punimo kolačiće običnom žličicom.
Slaganje
Pečene i ohlađene mousseve izvadimo iz kalupa te ih glaziramo čokoladnom glazurom. Ovdje sam koristila gotovu koju sam razrijedila s 25 % vode, procijedila te prelila na 40 stupnjeva. Zaleđene brownie biskvite premažemo u tankom sloju s otopljenom čokoladom kako se ne bi sušio sa strane i ne bi otpadale mrvice. Tako ga malo „zazidamo“. Svaki biskvitić položimo na pečeni keks te u onu rupicu u sredini istisnemo voćni ganache. Na tako pripremljenu podlogu stavimo glazirani mousse. Dekoriramo po želji te ostavimo u hladnjaku oko 2 sata da se odledi. Nakon toga uživamo u prekrasnom hrskavo-pjenastom-voćnom-sočnom kolačiću!
Fotografije: Daj kolačić