Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup s nama je podijelila još jedan recept u kojem je glavni sastojak bundeva – ovaj put radi se o browniesu s bundevom i sirom.
Sastojci
(ovo je dupla mjera za malo veće društvo, dobiju se 24 kocke kolača)
Tijesto
- 3 šalice brašna (koristila sam šalicu zapremine 150 ml)
- pola žličice soli
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 šalica sirovog kakaa (nezaslađeni, tamni)
- 4 jaja
- 1 šalica otopljenog i ohlađenog maslaca
- 1 šalica šećera ili meda
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 3/4 šalice mlijeka
- 1 žličica cimeta
- 1 šalica komadića čokolade – ja sam isjeckala malo tamne, one za kuhanje i malo bijele čokolade
Krema
- 250 grama mascarpone sira (ili nekog drugog kremastog sira, neslanog, mazivog)
- 150 grama pirea od bundeve
- 75 grama šećera u prahu
- žličica ekstrakta vanilije
- začini: cimet, mljeveni đumbir, muškatni oraščić, mljeveni klinčić… (od svega po malo, cimeta naviše)
Priprema
Istopite maslac na laganoj vatri i ostavite ga da se malo prohladi.
U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, sol, cimet, kakao, prašak za pecivo.
U drugoj zdjeli mikserom zamutite jaja dok ne postanu pjenasta. Dodajte šećer ili med, vaniliju, mlijeko i otopljeni i ohlađeni maslac i opet izmiješajte.
Suhe sastojke dodajte u mokre i sve lijepo izmiješajte dok ne nastane jednolična struktura. Na kraju dodajte nasjeckane komadiće čokolade.
Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Dok se pećnica grije, pripremite kremu od sira i bundeve: pomiješajte mascarpone, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i začine, dodajte pire od bundeve i sve mikserom sjedinite u jednoličnu, kremastu smjesu.
Na papir za pečenje ravnomjerno rasporedite smjesu za browniese, a na nju stavite smjesu sira i bundeve. Vilicom malo izmiješajte gornji i donji dio, tako da nastanu lijepe šare na kolaču.
U prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva pecite kolač oko 35 minuta.
Može se posluživati i topao i hladan!
Fotografije: Strawberry soup
[print_link]