Naša Irena Gavran s bloga Pregacha sladi nam ove teške dane brzom, jednostavnom i malom jogurt tortom.
Sastojci
Kora
- 150 g mljevenog keksa
- 80 g otopljenog maslaca
Krema
- ½ vrećice želatine ili 3 lista želatine
- 270 g čvrstog jogurta
- 65 g šećera
- 270 g vrhnja za šlag
Ganache
- 90 g vrhnja za šlag
- 90 g mliječne čokolade
I još
- po želji možete poslagati svježe voće
Priprema
Kalup promjera 15 cm malo samo namažite maslacem, a rubove kalupa obložite papirom za pečenje.
Napravite koru tako što ćete pomiješati otopljeni maslac i mljeveni keks. Smjesu dobro pomiješajte pa istresite u kalup. Utisnite i dobro poravnajte po dnu kalupa.
Po kori poslažite svježe voće, ja sam u dva – tri kruga poslagala 150 g malina.
Ostavite u hladnjaku dok pripremate kremu.
Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju.
Dvije, tri žlice jogurta ugrijte na vatri do vrenja, dodajte šećer i miješajte dok se šećer ne otopi pa dodajte želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi.
Dodajte preostali jogurt i pomiješajte sve da se sjedini.
Vrhnje izmiksajte dok ne postane malo čvršće, ali ne skroz čvrsto. Dodajte pola smjese od jogurta i špatulom lagano sjedinite. Dodajte i drugu polovicu i ponovite s laganim miješanje.
Kremu izlijete na koru i voće i vratite u hladnjak na pola sata, sat.
Zatim napravite ganache, tako što ćete vrhnje zagrijati do vrenja, a čokoladu nasjeckati na sitno. Prelijete vrhnje preko čokolade pa nakon minute mirovanje sve pomiješate da dobijete glatku smjesu.
Ganache prelijte preko čvrste kreme i opet vratite na hlađenje dok se ne stisne, bar 4 sata ili preko noći.
Maknite kalup torte, lagano odvojite tortu od papira za pečenje, ukrasite po želji i uživajte u ovoj osvježavajućoj kombinaciji.
Napomena
Ja sam koristila mliječnu čokoladu za ganache, jer volim taj okus slatkoće, ali slobodno koristite čokoladu koju volite.
Fotografija: Pregacha