Uz jednostavnu biskvitnu bazu i voće po želji, uz recept koji s nama dijeli Bojana Matek, možete svaki dan imati drugačiju slasticu.
Sastojci
- 6 žlica istopljenog maslaca
- 2/3 šalice svijetlo smeđeg šećera
- otprilike 8 breskvi ili nektarina ili 12-15 smokava ili 15 šljiva prerezanih na pola
- 2/3 šalice kristal šećera
- 2 vanilin šećera
- 1/3 šalice svijetlo smeđeg šećera
- 2 L jaja sobne temperature
- 1 kiselo vrhnje
- 1/4 šalice mlijeka
- 1/2 šalice maslinovog ulja
- 1 1/2 šalice brašna
- 1 žličica narančine ili limunove korice
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C. Stranice kalupa namastite maslacem. Ulijte otopljeni maslac u kalup te ravnomjerno rasporedite smeđi šećer . Počevši od sredine, slažite voće prerezanom stranom prema dolje, stvarajući koncentrične krugove prema rubu pa odložite sa strane.
Mikserom tucite jaja i šećere dok se smjesa ne udvostruči, dodajte kiselo vrhnje, mlijeko i ulje.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno, narančinu koricu, prašak za pecivo i sol. Polako umiješajte suhe sastojke u mokre miksajući samo dok se sve ne sjedini.
Rasporedite smjesu po voću i pecite cca 1 sat. Provjerite čačkalicom.
Dopustite da se kolač ohladi barem 10 minuta prije nego ga pažljivo preokrenete na pladanj.
Morate ga preokrenuti dok je još topao jer će ga u protivnom zbog karamelizacije biti teško izvaditi iz kalupa.
Poslužite toplog uz sladoled, ali odličan je i kada se ohladi.
Fotografija: Bojana Matek