Danas pripremamo brze i ukusne cheesecake kuglice s punjenjem od malina i preljevom od čokolade – svojim receptom početak tjedna zasladila nam je Bojana Matek.
Sastojci
Kuglice
- 250 g Petit beurre keksa
- 500 g svježeg sira
- 4 žlice šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Punjenje
- zamrznute maline (ili višnje, kupine, borovnice) – cca. 30 kom
Glazura
- 200 g bijele čokolade
- 200 g tamne čokolade
I još
- ukrasi po želji (sjeckane pistacije, lješnjaci, jestivi glitter, ružine latice itd.)
Priprema
Keks samljeti u multipraktiku ili u vrećici za zamrzavanje pomoću valjka za tijesto.
Mikserom izraditi sir sa šećerom u prahu i vanilijom. Ravnomjerno umiješati mljeveni keks.
Smjesu staviti u hladnjak na 30 minuta.
Izvaditi sirnu smjesu iz hladnjaka, a maline iz zamrzivača.
Rukama oblikovati kuglicu. Spljoštiti ju na dlanu. U sredinu položiti zamrznutu malinu i pažljivo ju preklopiti smjesom. Ponovno pomoću dlanova oblikovati pravilnu kuglicu željene veličine. Nakon svake 3-4 kuglice, operite ruke pa nastavite s oblikovanjem jer se ljepše i lakše oblikuju kada su ruke čiste. Možete raditi manje ili veće kuglice. Ponavljati postupak dok ne potrošite svu smjesu. Kuglice slagati na pladanj obložen masnim papirom.
Staviti ih u hladnjak na minimalno sat vremena.
Na parnoj kupelji ili u mikrovalnoj otopiti bijelu čokoladu.
Umakati kuglice da se oblože sa svih strana, a zatim ih ponovno slagati na pladanj s masnim papirom. Dok se još čokolada nije stvrdnula, posuti ih željenim ukrasima.
Zatim otopiti tamnu čokoladu i umakati preostale kuglice.
Pladanj s kuglicama ponovno prenijeti u hladnjak da se glazura stisne.
Čuvati u hladnjaku do posluživanja.
Napomena
Maline su poprilično delikatne i nježne, izvadite ih iz zamrzivača netom prije oblikovanja kuglica jer ćete napraviti nered ako se otope. Koristite cijele maline, ne oštećene komadiće. Moje su domaće, zamrznute ovo ljeto.
Višnje su kompaktnije, s njima je možda lakše rukovati
Glazuru možete napraviti od bijele, tamne ili mliječne čokolade.
Fotografije: Bojana Matek