Brza, jednostavna i ukusna torta od jagoda stiže nam s bloga Tirkizna autorice Ane Raguž.
Sastojci
Biskvit
- 3 velika jaja
- prstohvat soli
- 125 g šećera
- 30 g brašna
- 125 g mljevenih badema
Coulis od jagoda
- 350 g jagoda
- 50 g šećera
- 25 g gustina
- sok jednog limuna
Krema
- 300 ml slatkog vrhnja
- 150 g mascarpone sira
Dekoracija
- 350 g jagoda
- šećer u prahu
Priprema
Biskvit
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjcima dodajte malo soli i miksajte, čim se počnu pjeniti dodajte im polovicu šećera. Miksajte 5 minuta.
U drugoj zdjeli miksajte žumanjke sa ostatkom šećera, dodajte brašno i sve sjedinite. Lagano špatulom sjednite smjesu od žumanjaka sa smjesom od bjelanjaka. Na kraju dodajte i mljevene bademe, isto tako ih špatulom umješajte u smjesu.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C.
Pripremite kalup od 20 cm. Obložite ga papirom za pečenje. Stavite u kalup pola smjese. Pecite 12 minuta. Ohladite.
Ponovite postupak s drugom polovicom smjese.
Coulis od jagoda
Očistite od peteljki i narežite na manje komade. Stavite ih u manji lončić i dodajte šećer. Pomiješajte gustin i sok od limuna. Zakuhajte jagode sa šećerom i čim počnu biti mekane, lagano ih zdrobite vilicom. Dodajte gustin s limunovim sokom i sve pirjajte na laganoj vatri par minuta. Ugasite i ohladite.
Krema
Izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti snijeg i dodajte mascarpone. Sve lijepo sjedinite.
Slaganje
Jedan biskvit stavite na ukrasni tanjur ili stalak za tortu. Stavite obruč oko biskvita. Na obruč prislonite polovice jagoda u jedan red, a u drugi red između poslaganih jagoda posložite polovice jagoda kako bi popunili rupe. Na biskvit namažite polovicu kreme od vrhnja i mascarponea, a na kremu pažljivo namažite coulis od jagoda. Na coulis stavite ostatak kreme i na kremu drugi biskvit.
Ohladite u hladnjaku najmanje 4 sata da se sve stisne. Pažljivo maknite obruč i pospite biskvit po želji šećerom u prahu.
Fotografija: Tirkizna