Lorena Mihelčić s bloga Daj kolačić obožava čokoladne deserte, a mi obožavamo njezine preukusne recepte, poput ovog za čokoladni tiramisù.
Sastojci
- 60 g žumanjaka (3 komada)
- 50 g šećera u prahu
- 125 g mascarpone sira
- 75 g tamne čokolade 70 %
- 230 g mliječnog vrhnja za šlag
I još
- 1 pakiranje kvalitetnih piškota ili po mom receptu
- 150 ml jake kave + žlica likera od lješnjaka (ili po izboru)
Dekoracija
- 200 g tamne čokolade
- hrskave čokoladne kuglice
- čokoladna zrna kave
Priprema
Žumanjke miješamo pjenjačom skupa sa šećerom u posudi iznad pare dok smjesa ne dostigne temperaturu oko 82°C. Pazimo da se ne pregrije jer ćemo dobiti kajganu. Tada stavimo sve u posudu za miješanje i još miksamo dok se ne udvostruči i ne prohladi. Zatim dodajemo žlicu po žlicu mascarponea i miksamo da se lijepo sjedini. Čokoladu otopimo i polako dodajemo u smjesu mascarponea i žumanjaka. Na kraju špatulom nježno umiješamo srednje čvrsti šlag i sve sjedinimo. Svu kremu prebacimo u slastičarsku vrećicu.
Za dekoraciju sam temperirala čokoladu i razmazala ju na acetatnu foliju u tankom sloju. Kada se počela stiskati sam izrezala krugove veličine čaše u kojoj sam slagala desert. Stavila sam u hladnjak nakratko da se stisne i odvojila od folije.
Slaganje
U čaše po izboru stavljamo piškote natopljene kavom i likerom, pa ulijemo malo kreme, zatim opet piškote, pa na kraju kremu. Završimo s dekoracijom po želji. Koristila sam hrskave čokoladne kuglice i čokoladna zrna kave.
Fotografije: Daj kolačić