Božićni blagdani nezamislivi su bez barem jedne vrste kuglica koje su gotove u svega nekoliko minuta – današnje s kesten pireom i crnim višnjama pripremila je Alica Bjeli Duduković.
Sastojci
- 175 ml vode
- 80 g šećera
- 100 g maslaca
- 2 žličice instant kave
- 200 g kesten pirea
- 250 g mljevenog keksa
I još
- crne višnje
- kakao prah
Priprema
Prokuhati vodu i šećer, da se šećer otopi pa dodati maslac i na laganoj vatri kuhati dok se maslac skroz ne istopi. Zatim u to dodati instant kavu i promiješati.
U tu smjesu dodati odmrznuti kesten pire i mljeveni keks.
Dobro promiješati i ostaviti da se preko noći ohladi u hladnjaku.
Ujutro raditi kuglice – uzeti višnju, malo smjese za kuglice i napraviti kuglicu, a nakon toga je uvaljati u kakao u prahu.
Čuvati u hladnjaku.
Napomena
Imajte na umu da što duže držite kuglice prilikom posluživanja na sobnoj temperaturi, maslac omekšava i miješa se s kakaom u prahu pa će kuglice izgledati šareno. Ako vam to smeta, neposredno prije posluživanja ih ponovno uvaljajte u kakao prah i poslužite.
Fotografija: Alica Bjeli Duduković