Ovih izolacijskih dana mnogi su se okrenuli pripremi dizanog tijesta pa ni mi nismo iznimka – i kod nas se širio neodoljivi miris toplih buhtla, koje u kombinaciji s toplim napitkom, za trenutak stvore čaroliju.
Sastojci
- 75 g maslaca
- 600 g brašna
- 2 vrećice suhog kvasca
- 85 g šećera
- 2 vanilin šećer
- 2 jaja
- korica limuna
- korica naranče
- 250 – 300 ml toplog mlijeka
I još
- čokoladni namaz, pekmez po želji (za punjenje)
- rastopljeni maslac (za premaz)
- šećer u prahu
Priprema
U mikrovalnoj ili na pari rastopite maslac i pustite da se malo ohladi.
U posudi promiješajte glatko brašno, kvasac, šećer i vanilin šećer, a zatim tomu dodajte otopljeni maslac, jaja i koricu limuna i naranče i promiješajte dok se malo ne poveže.
Toplo mlijeko koje ste ugrijali u mikrovalnoj ili na štednjaku malo po malo dodajte smjesi te miješajte dok ne dobijete kompaktno, mekano tijesto.
Kad dobijete lijepu kuglu, tijesto prebacite u staklenu posudu, pospite brašnom te preko posude navucite prozirnu foliju i ostavite na toplom mjestu da se diže oko sat vremena.
Kad se tijesto diglo, podijelite ga na 12 jednakih dijelova pa svaki dio malo razvaljate, na sredinu stavite punjenje pa spojite krajeve i dobro ih zavrnite kako punjenje ne bi iscurilo.
Pripremljene buhtle stavljate u visoki lim za pečenje koji ste prethodno namazali rastopljenim maslacem, a zatim ih ostavite još cca 30-40 minuta na toplom mjestu da se dižu.
Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva s ventilatorom. Prije stavljanja buhtli u pećnicu, premažite ih rastopljenim maslacem i stavite ih peći bliže dnu pećnice. Pecite ih oko 30-35 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu svjetlo smeđu boju.
Kad su gotove, izvadite ih iz pećnice i ostavite samo kratko da se ohlade, a zatim ih pospite šećerom u prahu i servirajte još tople (ne vruće).
Napomena
Prilikom izrade tijesta nemojte odjednom uliti cijelu količinu mlijeka jer će možda vama trebati manje mlijeka kako biste dobili mekano i glatko tijesto.
Mi smo tijesto pripremili miješajući ručno, a vi možete, ako vam je lakše, koristiti mikser s nastavkom za izradu tijesta.
Kod dijeljenja tijesta, mi izvažemo ukupnu težinu tijesta pa podijelimo s dvanaest i važemo dvanaest kuglica približno iste težine koje zatim razvaljamo.
Fotografije: Kate Bošković