Recept najdraže slastice iz djetinjstva s nama je podijelila Gracijela Došen.
U našoj rubrici Vaše priče gostovala je Gracijela Došen koja se prisjetila najslađe uspomene iz djetinjstva. Ispričala nam je priču o bularima koje je radila njezina susjeda, teta Snježana, a s nama je podijelila i recept za te najdraže slastice njezinog djetinjstva.
Sastojci
Tijesto
- 150 g margarina
- 500 ml mlijeka
- 40 g (1 kocka) svježeg kvasca
- 1/2 žličice soli
- 150 g šećera
- 1 žličica začina kardamoma
- 500 g glatkog brašna
Punjenje
- 75 g margarina
- 100 g šećera
- Cimeta po želji, ja sam stavila 2 čajne žličice
Premaz
- 1 jaje
Za posipanje
- Krupni šećer
Na pari istopiti margarin. Kada se margarin otopi, dodati mlijeko koje bi prethodno trebalo biti sobne temperature.
U posudu staviti izmrvljeni kvasac. Dodati malo tekućine (margarin i mlijeko) te izmiješati. Prekriti s krpom i ostaviti desetak minuta da kvasac nabubri. Nakon deset minuta dodati ostatak rastopljene tekućine, sol, šećer, kardamom i brašno.
Umijesiti glatko tijesto. Prekriti ga čistom krpom i ostaviti da naiđe sat vremena. Tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu i razvaljati ga na 1/2 cm debljine. Tijesto premazati margarinom, posuti šećerom i cimetom. Zatim ga smotati u roladu. Rezati na kolutiće 1 cm debljine.
Kolačiće slagati u kalup za muffine u papirnate košarice, premazati ih razmućenim jajetom. Ostaviti ih da se dižu u kalupima dok se pećnica ne zagrije.
Peći na 180 stupnjeva do deset minuta. Kada su aromatični kolačići gotovi, posuti ih krupnim šećerom.
Fotografija: Gracijela Došen
[print_link]