Ana Raguž s bloga Tirkizna donosi nam recept za jesenski cheesecake – onaj u kojem vlada bundeva i karamel.
Sastojci
(za kalup promjera 22 – 24 cm)
Podloga
- 200 g Digestive keksa
- 100 g rastopljenog maslaca
- prstohvat soli
Krema
- 3 listića želatine
- 2 žumanjka
- 120 g šećera
- 350 g pirea od bundeve
- korica jednog limuna
- prstohvat soli
- 300 g Philadelphia sira sobne temperature
- 200 ml slatkog vrhnja
Karamel
- 20 g maslaca
- 100 g šećera
- 100 ml slatkog vrhnja
Priprema
Podloga
Kekse samljeti u blenderu, pa dodati rastopljeni maslac i prstohvat soli. Sve lijepo sjediniti.
Kalup promjera 22 – 24 cm obložiti papirom za pečenje i u kalup utisnuti pripremljenu podlogu od keksa. Staviti u hladnjak dok ne pripremite kremu.
Krema
U manju zdjelu stavite hladnu vodu i potopite listić po listić želatine.
Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne dobijete svijetložutu kremu. U jedan lončić zakuhajte vodu, a kremu od žumanjaka stavite na paru, konstantno miješajući 10 minuta. Maknite s vatre i u vrelo umiješajte ocijeđenu želatinu, promiješajte je da se rastopi u kremi. Ohladite.
U ohlađenu kremu od jaja umiješajte pire od tikve, koricu limuna i prstohvat soli.
Sir neka vam bude sobne temperature i lagano ga smiksajte da vam postane kremast. Dobivenu kremu od sira, žlicu po žlicu dodajte kremi od bundeve dok sve ne sjedinite u jednoličnu smjesu.
Od slatkog vrhnja u jednoj posudi napravite čvrsti snijeg. I lagano ga spojite s kremom od budeve (ne miksati).
Izvadite kalup iz hladnjaka i jednolično nanesite kremu na podlogu od keksa, zagladite i vratite u hladnjak na minimalno 6 sati (najbolje preko noći).
Karamel
Prvo otopite maslac do svijetlo smeđe boje (mora dobiti orašasti miris), pazite da vam ne zagori. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
Otopite šećer na vatri do boje jantara (bez miješanja). Potom dodajete maslac i vrhnje, i miješajte konstantno dok ne dobijete fini, glatki umak od karamele. Gotovu karamelu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Nakon što se cheesecake dobro stisnuo u hladnjaku, maknite papir za pečenje i stavite ga na tanjur za posluživanje ili na stalak za tortu. Ukrasite ga po želji ohlađenim karamelom.
Fotografija: Tirkizna