Darko Debić s bloga Samo jedan griz donosi recept za ove vizualno zanimljive bundevice krafnice, koje će svojim izgledom, ali i okusom očarati i velike i male.
Sastojci
za 12 do 14 komada
- 400 g glatkog brašna
- 2 čajne žličice suhog kvasca
- 1 jušna žlica šećera
- prstohvat soli
- 60 ml mlijeka
- 200 g pirea od buče
- 60 g otopljenog maslaca sobne temperature
- 2 jaja
- 10 g vanili šećera
- po želji: ribana korica limuna tonka, cimet
Priprema
Prvo izradite pire od buče. Kako bi pire sadržavao što manje vode, kockice očišćene buče kuhajte na pari (brzo je gotova) i ohladite na papirnatom ručniku, a potom vilicom usitnite. Komadi buče se mogu peči u pećnici, ali to puno duže traje.
Zatim izradite krafnice. Od svih sastojaka zamijesite mekano tijesto, najjednostavnije je mikserom ili u multipraktiku. Po potrebi dodajte još glatkog brašna jer pire od buče ne sadrži uvijek istu količinu vode. Tijesto je gotovo kad postane glatko.
Ako tijesto radite u multipraktiku koristite hladno mlijeko i jaja direktno iz hladnjaka. Na taj se način tijesto neće previše zagrijati od trenja u uređaju. Previše ugrijano tijesto može “ubiti” kvasac.
Posipajte tijesto s malo brašna, prekrijte prozirnom folijom premazanom uljem ili poklopite i držite na toplom mjestu dok ne udvostruči obujam.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu dasku za tijesto, podijelite na 12 do 14 jednakih komada i oblikujte kompaktne kuglice.
Kuglice stavite na papir za pečenje i ostavite poklopljene 15-ak minuta. Kuhinjskom špagom natopljenom uljem jako labavo (još će se dizati) u obliku bundeve uvežite kuglice. Poklopljene držite na toplom još 35 minuta ili dok se još za trećinu ne dignu. Pržite u fritezi ili dubokom ulju oko dvije minute sa svake strane. Još tople uvaljajte u smjesu šećera i cimeta, punite pekmezom po želji.
Fotografija: Samo jedan griz