Osmisliti recept umjetnost je sama po sebi, a što se događa kada se podatkovni znanstvenici prihvate ambicioznog projekta pečenja? Odgovor je hibridno pečenje.
Dok su mnogi vrijeme karantene kratili izrađujući isprobane recepte, Sara Robinson, razvojni programer na Google Cloudu odlučila je provesti projekt i ispitati može li stroj sam izraditi kolač, odnosno može li na osnovi danih sastojaka predvidjeti što se od njih može izraditi. Ispitala je tri kategorije: kruhove, keksiće i torte.
Prije samog početka Robinson je prikupila pregršt internetskih recepata, otprilike njih 600 te je uz pomoć Dalea Markowitza, inženjera umjetne inteligencije, također Googleovog zaposlenika razvrstavala recepte po sastojcima, zadržavajući one s temeljnim sastojcima. Izuzeli su recepte sa sastojcima koji bi olakšali model predviđanja o kojoj se slastici radi. „Teoretski, može se dodati čokoladne mrvice u bilo koji recept, ali oni se gotovo nikad ne nalaze u kruhu, a nagovještaj su iz kojeg nismo željeli da naš model uči”, objasnili su istraživači.
Odlučili su se za 16 sastojaka koji su upravljali spektrom, od uobičajenih sastojaka poput brašna, mlijeka i kvasca, do manje očitih izbora poput avokada i jabučnog octa.
Također, ovaj je dvojac morao osigurati da su recepti pravilno označeni i da su različita mjerenja pretvorena u istu mjernu jedinicu. Stroju su dali smjernice što treba analizirati, pustili ga satima da trenira, a zatim su za to napravili i aplikaciju.
U kasnije provedenom testu okusa, model je točno utvrdio recepte za komade kruha, kolačiće i torte s različitim stopama pouzdanosti na temelju samo količine sastojaka. Softver generalno ovisi o vrijednostima četiri sastojka kako bi pogodio što peče, a to su maslac, šećer, kvasac i jaja. Osim što je uspio pogoditi recepte, softver je pomogao i u stvaranju novih pa su tako nastala dva hibrida, i to: cakie – hibrid između torte i keksića te breakie – hibrid između kruha i keksića.
Iako se pokazao dosta pametnim, algoritam ipak nije mogao pripremiti upute za pečenje pa je to morala odraditi Robinson. Također, Robinson je dodala i raznovrsne arome i začine, poput ekstrakta vanilije, cimeta i čokoladnog čipsa te podijelila količinu bijelog i smeđeg šećera.
Na kraju se Robinson osvrnula na okus hibrida koji je nastao te rekla: „Ima okus kao kolačić, ali je prozračniji. Ukusan je.“
Izvor: GoogleCloud
Fotografija: Pixabay