Na blogu Happiness is homemade autorice Emine Horvat pronašli smo recept za candy cane božićne keksiće – jestivu dekoraciju za nadolazeće blagdane.
Sastojci
(kao mjera uzeta je standardna šalica za kavu)
- 1 šalica šećera
- 1 šalica omekšalog maslaca
- pola čaše mlijeka
- pola vanilin šećera
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 1 jaje
- 8 do 9 šalica brašna
- pola praška za pecivo
- prstohvat soli
- jestiva crvena boja u gelu ili prahu
Priprema
U posudu stavite šećer, maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi, mlijeko, vanilin šećer, ekstrakt od vanilije i jaje pa umiješajte sve zajedno.
Umiješajte i sol, prašak za pecivo i brašno pa zamijesite tijesto.
Tijesto podijelite na dva djela.
U jednu polovicu tijesta dodajte crvenu jestivu boju i promijesite tijesto da se boja lijepo rasporedi.
Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno 2 sata, a ako možete onda na 4 sata.
Zagrijte pećnicu na 190°C.
Pripremite kalup: postavite papir za pečenje ili ga lagano namastite.
Nakon što je tijesto odstajalo, izvadite ga iz hladnjaka i odstranite foliju.
Oblikovanje candy cane keksiće
Uzmite dio običnog i dio obojanog tijesta – probajte da budu otprilike podjednake količine
Svaki dio tijesta prstima valjajte naprijed-nazad, na lagano pobrašnjenoj podlozi (ne smije biti previše brašna jer tijesto nećete moći valjati) sve dok ih ne razvaljate u oblik kao na slici (oblik debljeg konopa).
Stavite crveni komad tijesta pokraj bijelog komada tijesta, lagano ih pritisnite zajedno i počnite okretati na jednu stranu da dobijete oblik kao na slici (spiralni oblik). Gotove kekse stavljajte u kalup i svakom keksu zaokrenite vrh prema dolje da dobijete oblik ručice. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve tijesto.
Kad napunite kalup, stavite ga u zagrijanu pećnicu.
Pecite kekse nekih 9 ili 10 minuta odnosno dok ne poprime lagano smeđu boju ili dok ne primijetita da su pri dnu počeli dobivati boju. Pazite da ih ne prepečete da ne budu suhi.
Gotove kekse izvadite iz kalupa i ostavite ih da se hlade.
Fotografije: Happiness is homemade
[print_link]