Za samo 30 minuta od svega nekoliko sastojaka možete izraditi kolače koji uvijek prvi nestanu sa stola, a za koje recept s nama dijeli Katarina Čubela s Instagram profila katarina_foodelicious.
Sastojci
(za otprilike 30 komada)
Karamel preljev
- 150 g šećera
- 70 g maslaca
- 110 g slatkog vrhnja
Baza
• 150 ml slatkog vrhnja
• 300 g mliječne čokolade
• 200 g mljevenih keksa
• 75 g nasjeckanih lješnjaka
• 1 žlica kakao praha
Nadjev
• karamel preljev
• 100g mliječne čokolade
I još
• nasjeckani lješnjaci ili bademi
Priprema
Karamel preljev
Prvo napravite karamel umak tako da otopite 150 g šećera na srednjoj vatri u loncu s debljim dnom dok šećer ne porumeni. Dodajte 70 g maslaca pa dobro promiješajte. Na to dodajte 110 g slatkog vrhnja i miješajte dok se sve ne sjedini. Karamel preljev ostavite u hladnjaku dok se ne ohladi.
Baza
Za bazu prvo zakuhajte slatko vrhnje, dodajte čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi. Nakratko ostavite sa strane da se ganache malo ohladi.
U zdjeli pomiješajte mljevene kekse, sjeckane lješnjake, ganache kremu i žlicu kakao praha. Izmiješajte i ostavite u hladnjaku dok smjesa ne postane malo tvrđa.
Slaganje
Radite kuglice i uvaljajte ih u sjeckane lješnjake ili bademe. Svaku kuglicu stavite u mali okrugli kalup ili obruč i blago pritisnite. U sredini prstom ili drvenim predmetom napravite rupu u koju dodajte malo karamel preljeva.
Ostavite nakratko u hladnjaku i za to vrijeme rastopite čokoladu. Na ohlađen karamelizirani sloj dodajte malo otopljene čokolade.
Fotografija: katarina_foodelicious