Ako ste među onima koji još nisu smislili konačni popis kolača koje će raditi za Uskrs, možda baš ovaj današnji recept koji nam donosi Ana Prša bude vaš ovogodišnji izbor.
Sastojci
(količina je dovoljna za 25 kolačića – 50 komada keksića)
Keksi
- 180 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 75 g maslaca sobne temperature
- 30 g masti
- 35 g šećera u prahu
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žumanjak
- ½ žličice paste od vanilije (ili jedan burbon vanilin šećer)
Krema
- 220 ml mlijeka
- 45 g glatkog brašna
- 3 žumanjka
- ½ žličice paste od vanilije (ili jedan burbon vanilin šećer ili pola mahune vanilije)
- 110 g šećera
- 125 g maslaca
I još
- nekoliko jagoda
- šaka nasjeckanih ili mljevenih pistacija
Priprema
Keksi
Izmiješati suhe sastojke te dodati maslac, mast, žumanjak, vaniliju i kiselo vrhnje pa umijesiti tijesto. Umotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata da odmori.
Tijesto razvaljati na papiru za pečenje te pomoću kalupa u obliku jaja izrezivati kekse. S obzirom na to da je tijesto mekano, ja izrezani oblik ostavim na papiru, a višak tijesta na kraju skinem.
Peče se u pećnici na 170°C cca 4-5 minuta.
Ostaviti kekse da se ohlade.
Krema
U mlijeko umiješati šećer, brašno, vaniliju i žumanjke. Dobro izraditi kako ne bi bilo grudica.
Staviti kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi.
Prebaciti kremu u drugu posudu te prekriti folijom da se hladi.
U ohlađenu kremu dodati maslac sobne temperature i izmiksati.
Jagode oprati, očistiti i narezati na male kockice.
Slaganje
Pola količine keksa nafilati kremom. Najlakše će vam biti ako kremu stavite u slastičarsku vrećicu i njome punite kekse. U sredinu staviti malo jagoda pa poklopiti keksom.
Ostatkom kreme i sjeckanom pistacijom ukrasiti kekse izvana.
Napomena
Ako kekse zatvorite u posudu, vrlo brzo će omekšati od kreme i dobit ćete fine meke kolačiće.
Fotografije: Ana Prša