Jedan od nama najdražih Instagram profila sada je dobio i svoj blog, a sve o tomu samo za naš portal ispričala je Kristina Štiga.
Postoje recepti koji uvijek naiđu na veliki interes i oduševljenje kod naših čitatelja. Redovito su to recepti s potpisom Kristine Štrige, naše suradnice, zahvaljujući kojoj su zadnje dvije godine na Instagramu posebno slatke. Svaka njezina objava unese malo slatkoće, svaki recept se s nestrpljenjem očekuje, svaka fotografija satima promatra. Sada će sve to biti još lakše i dostupnije jer je Kristina odlučila svoje slatke, ali i slane kreacije, dijeliti na novom blogu nazvanom, naravno, Cellulite Factory.
Kako je od suzi_cookie_factory postala Cellulite Factory, kako je stekla znanje iz područja stilizacije i fotografiranja hrane te što nas sve očekuje na novoj slatkoj internetskoj adresi, ispričala je samo za čitatelje našeg portala.
Ovih dana Instagramom se proširila vijest da ste konačno pokrenuli svoj blog. Čestitamo na tomu. Kako je došlo do toga da svom vrlo uspješnom Instagram profilu dodate i blog?
Za početak vam puno hvala na divnim riječima. I sama sam još uvijek pod dojmom jer je blog nešto o čemu sam razmišljala mjesecima. Smatram da bi svatko tko se odluči ozbiljnije baviti fotografijom hrane, stiliziranjem i razvojem recepata trebao razmisliti želi li sačuvati svoje recepte na web mjestu koje ne ovisi ni o komu i koje ima potpuno pod kontrolom. S tim mišljenjem sam odlučila pokrenuti blog i za sad nisam požalila.
Koji je glavni motiv pokretanja bloga?
Kao što sam spomenula ranije, želim mjesto gdje i sama mogu otići i naći recept bez previše traženja i scrolanja. Ponuđene kategorije na blogu olakšavaju potragu, recepti na blogu su napisani jasnije, fotografije su oštrije i bolje rezolucije. Uz to, Instagram često mijenja algoritam i teško mu se prilagoditi.
Kakve su reakcije vaših pratitelja na pokretanje samog bloga?
Za sad itekako pozitivne, baš su me ugodno iznenadile. Nadam se da će i moji pratitelji prepoznati sve benefite bloga i da neće biti previše razočarani što se neće svi recepti moći naći ispod fotografija. Ipak planiram ponekad napisati neki jednostavan recept u Instagram opis.
Što možemo očekivati na vašem blogu – hoće li sadržaj u cijelosti odgovarati onom već viđenom na vašem Instagramu ili nas očekuju neki noviteti, iznenađenja?
Što se tiče samih recepata tu planiram ostati konzistentna. Ja volim tijesta, pite, lijepa jela i mislim da je to nešto što se sviđa i mojoj publici. Tako da gledajući sa strane recepata to je to. Ali, imam dosta drugih ideja koje traže nešto više vremena, no malim koracima. U skorije vrijeme planiram jedan manji post koji će se bazirati na fotografiji, odnosno usporedbi fotografija napravljenih mobitelom i DSLR kamerom. Ako vidim interes za takve teme ubacit ću ih povremeno.
Blog ste pokrenuli pod imenom Cellulite factory, pod kojim ste već neko vrijeme prisutni na Instagramu. Ipak, prethodno je vaš profil nosio ime suzi_cookie_factory – zašto je došlo do promjene i zbog čega ste izabrali baš ovo ime?
Ovo je možda najčešće pitanje koje sam dobila unazad godinu dana. suzi_cookie_factory je ime koje mi je prvo palo na pamet kad sam odlučila da ću otvoriti poslovni račun. Kako je prolazilo vrijeme ja sam sve češće razmišljala o tom imenu i nikako mi se nije sviđalo. Prvo, pečem keksiće 5 puta godišnje. Drugo, nitko me više ne zove Suzi (nadimak s fakultetskih dana). Nakon dugog razmišljanja i raznih kombinacija palo mi je na pamet Cellulite Factory koje je totalno originalno i dobro me opisuje.
Svijet društvenih mreža osvojili ste divnim fotografijama hrane i zanimljivim kratkim videima. Kada ste otkrili svoju ljubav prema pripremi, stiliziranju i fotografiranju slastica?
Oduvijek sam uživala u gledanju pripreme slastica. Prvo su to bili mamini i bakini kolači, a kasnije razne TV emisije i natjecanja te časopisi o hrani. Razvojem društvenih mreža sam povremeno fotografirala svoje kolače, no unazad dvije godine sam odlučila tomu dati više vremena i važnosti. Što se samog stiliziranja tiče, mislim da je ono nužno uz fotografiju jer ljudi prvo jedu očima. Ljepša hrana je uvijek i finija hrana.
Kako ste stjecali znanje u tom području? Jeste završili neke edukacije ili ste u potpunosti samouku?
Za sad nisam išla ni na kakve edukacije. Planirala sam upisati dvije, no nikako nisam našla vremena kako bih to odslušala tako da sam odustala. Čitam knjigu „How to photograph food” autorice Bee Lubas, no i to mi nekako ide sporo. Knjiga je jako zanimljiva, puna korisnih savjeta i divnih fotografija tako da je preporučujem svakome.
U pripremi kojih slastica najviše uživate i jeste li skloni isprobavanju novih okusa ili radije ostajete vjerni provjerenim kombinacijama?
Definitivno pite. Voćne, čokoladne, slane, slatke, nije bitno. Bitno je samo da imam komad maslaca, brašno, malo vode i puno kreativnosti. Volim se igrati s tim tijestom, a da si ne lažemo, volim ga i jesti. Što se okusa tiče, uvijek dajem prednost novim okusima. Cijenim tradiciju, no to mi je dosadno. Živimo u vremenu kad nam je dostupno puno namirnica iz različitih dijelova svijeta pa je u redu da to i koristimo.
Imate li među kolegama blogerima uzora i kako biste općenito ocijenili našu blogersku scenu?
Apsolutno. Obožavam recepte i fotografije Darka Kontina (Darkova Web Kuharica), Ane Zelić (Ana’s Baking Chronicles), Mirjane Šmit (Od slatkoga slađe) i Darka Debića (Samo jedan griz). Dug je popis meni zanimljivih naših blogera i mislim da ima baš kvalitetnih profila.
I na kraju, podijelite s našim čitateljima tajnu uspješne pripreme okusom neodoljivih i izgledom predivnih slastica?
Samo ljubav i strpljenje. Nemojte žuriti s ničim. Uzmite si vremena za detaljno razraditi i pročitati recept. Isplanirajte u glavi kako želite da vaša slastica izgleda. Jednostavnom kolaču probajte dodati neki sastojak koji će ga istaknuti. Ako volite komplicirane stvari razmislite o okusima i kako si oni međusobno pašu. I za kraj potrudite se oko serviranja i dekoracije jer to je ono što će nekog natjerati da napravi baš tu slasticu o čijem savršenom presjeku razmišlja danima.
Fotografije: Kristina Štriga