Vratila nam se Ana Prša i donijela recept za cheesecake s borovnicama, limetom i bijelom čokoladom.
Sastojci
(za tortu promjera 22 cm)
Podloga
- 250 g Petit keksi
- 125 g otopljenog maslaca
Ganache
- 120 g slatkog vrhnja
- 150 g bijele čokolade
Krema
- 350 g slatkog vrhnja
- 100 g bijele čokolade
- 250 g mascarpone sira
- 2 vanilin šećera
- fino naribana korica limete
I još
- 100 – 150 g svježih borovnica
- svježi ružmarin i jestivo cvijeće ( po želji za ukras)
Priprema
Pripremite tanjur za tortu, na njega stavite kalup za tortu (bez dna). Stjenke kalupa obložite folijom.
Podloga
Kekse sameljite u multipraktiku, dodajte otopljeni maslac pa još kratko izmiješajte kako bi se smjesa ujednačila.
Smjesu prebacite u kalup i ravnomjerno rasporedite po dnu, i napravite rub otprilike 2 i pol prsta visok.
Ganache
Zakipite slatko vrhnje pa prelijte preko nasjeckane bijele čokolade. Ostavite minutu da se otopi pa dobro promiješajte kako bi sastojci povezali. Pustite da se malo ohladi pa prelijte po podlozi od keksi. Stavite u hladnjak da se hladi.
Krema
Za to vrijeme istucite slatko vrhnje u šlag. Čokoladu otopite. U drugoj posudi izmiksajte mascarpone s vanilin šećerom i fino naribanom koricom limete pa dodajte otopljenu čokoladu. Nastavite miksati. Zatim u kremu umiješajte šlag pomoću špatule.
Slaganje
Izvadite tortu iz hladnjaka, po bijeloj čokoladi složite pola borovnica pa preko njih stavite kremu od sira.
Tortu je najbolje preko noći ostaviti u hladnjaku da se stegne.
S ohlađene torte skinite kalup, maknite foliju pa je ukrasite po želji s ostatkom borovnica, svježim začinskim biljem i jestivim cvijećem.
Fotografije: Ana Prša