Ne možemo dozvoliti da rođendani prođu bez slastica, ma makar to bili i rođendani u doba korone – mom bratu za rođendan pripremila sam ovaj cheesecake s limunom.
Sastojci
Sirup od limuna
- 120 ml limunovog soka
- 110 g šećera
- 1 vanilin šećer
- ½ žlice gustina
Podloga
- 100 g plazma keksa
- 75 g maslaca
- 1 vanilin šećer
Krema
- 250 g mascarponea
- 100 g šećera
- 200 ml vrhnja za šlag
- 4-5 žličica sirupa od limuna
Priprema
Sirup od limuna
Iscijedite limune i procijedite sok kako biste uklonili vlakna (nama su bila potrebna dva i pol limuna kako bismo dobili ovu količinu soka). Sok ulijte u lončić, dodajte šećer i vanilin šećer pa na laganoj vatri kuhajte dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte gustin i kuhajte dok ne dobijete gusti sirup.
Gotovi sirup prebacite u staklenu posudu i ostavite da se hladi dok pripremate ostatak.
Podloga
Plazma kekse usitnite u blenderu, dodajte im vanilin šećer i maslac otopljen u mikrovalnoj pećnici ili na laganoj vatri pa miješajte žlicom dok ne dobijete homogenu smjesu.
Krema
Vrhnje za šlag stavite 10 – 15 minuta u zamrzivač. Mikserom miješajte mascarpone sa šećerom dok ne nestanu kristali šećera. Zatim dodajte sirup od limuna i sve promiješajte.
Vrhnje za šlag izvadite iz zamrzivača i istucite u čvrsti šlag, a zatim dodajte u mascarpone i sve sjedinite.
Slaganje
Na dno staklenki stavite smjesu od plazma keksa i poravnajte. Na podlogu nanesite sirup od limuna, a zatim žličicom ili slastičarskom špricom nanesite kremu od mascarponea. Po vrhu kreme prelijte sirup od limuna te pospite smjesu plazma keksa i maslaca.
Desert čuvajte u hladnjaku do serviranja.
Fotografije: Kate Bošković