Tek desetak dana dijeli nas od Uskrsa, a ovaj cheesecake s mrkvom po receptu naše Tihane Koprek s bloga Just Cake The Cupcake čini kao odličan izbor za nadolazeći blagdan.
Sastojci
Cheesecake
- 450 g krem sira (ABC ili Philadelphia)
- 110 g šećera
- 2 velika jaja
- 1 žlica brašna
- 1 žlica ekstrakta vanilije ili pola mahune vanilije
- 120 g kiselog vrhnja
Punjenje od mrkve
- 180 ml ulja
- 160 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 175 g brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- po želji cimeta
- 200 g naribane mrkve
Premaz
- 200 g kiselog vrhnja
- šećer u prahu po želji
- korica pola limuna
Priprema
Zagrijati pećnicu na 175 stupnjeva.
U mikseru miksati sir, šećer, jaja i brašno da se sve spoji.
Dodati vaniliju i kiselo vrhnje te miksati tek toliko da se spoji te stavite sa strane.
Za punjenje od mrkve izmiješati šećer, prstohvat soli i ulje dok se ne spoje. Dodati jaja i miksati dok sve ne spoji i postane svijetlo, oko 6-8 minuta.
Dodati brašno, prašak za pecivo i začine po želji pa opet izmiksati da se spoji.
Dodati naribanu mrkvu i pomiješati špatulom da se mrkva rasporedi do cijeloj masi.
Pripremiti kalup promjera 20 cm te na dno staviti papir za pečenje.
Na dno staviti polovicu punjenja od mrkve. Na to dodati par žlica cheesecake mješavine, ali ne pomiješati već ostaviti tako.
Staviti ostatak punjenja od mrkve i na to preliti svu cheesecacke masu.
Peći oko 60-70 minuta, na nekih 30 minuta staviti malo folije na gornji dio kalupa – ne direktno na cheesecake već na rub kalupa da ne zagori gornji dio.
Kad bude gotovo u sredini mora biti još malo tekuće. To se stisne kod hlađenja.
Izvaditi iz pećnice i pustiti da se kompletno ohladi na sobnoj temperaturi te preko noći ostaviti u hladnjaku da se kompletno stisne.
Za premaz izmiksati kiselo vrhnje sa šećerom i koricom limuna i premazati preko ohlađenog cheesecakea.
Fotografije: Just Cake The Cupcake