Kad Alica Bjeli Duduković pošalje recept za kolač za koji kaže „šaljem vam nešto mljac“, onda to moramo što prije podijeliti s vama.
Sastojci
Prhko tijesto
- 130 g maslaca
- 100 g glatkog brašna
- 50 g oštrog brašna
- 50 g šećera
Krema
- 160 g svježeg sira
- 150 g šećera
- 160 ml kiselog vrhnja 12% m. m.
- 3 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica limunovog soka
- 1 žličica sitno naribane limunove korice
- oko 30 kupina
Priprema
Prhko tijesto
Sve sastojke staviti u posudu i lagano rukom mijesiti dok ne dobijete jednoliko tijesto.
Razviti ga na papiru u krug promjera 23 cm. Kada ste ga razvili prenijeti ga s papirom u kalup za okrugli tart i još poravnati.
Tijesto zatim izbockati vilicom i staviti u zamrzivač na desetak minuta (da se pri pečenju ne bi skupilo).
Zagrijati pećnicu na 220°C te zamrznuto tijesto staviti peći također desetak minuta.
Kad je tijesto pečeno, izvaditi ga i prohladiti minutu – dvije, a temperaturu pećnice smanjiti na 170°C.
Krema
Dok je tijesto u zamrzivaču pripremiti kremu.
Sir, šećer i vrhnje dobro umutiti, dodati jaja te ponovno umutiti. Zatim dodati ekstrakt vanilije, limunov sok i koricu limuna pa ponovno umutiti.
Izliti smjesu na tijesto te po kremi rasporediti kupine (maline/višnje/jagode/trešnje…).
Peći na 170°C 30 – 35 minuta; provjerite ‘trese’ li se krema, ako se ne trese, kolač je gotov.
Dobro ohladiti i poslužiti.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković