Gotovo da ne prođe tjedan bez da na našem portalu objavimo neki recept za cheesecake – ovaj današnji, poseban po tomu što je u korama za savijaču, potpisuje Irena Gavran s bloga Pregacha.
Sastojci
- 70 g otopljenog maslaca
- 8 listova kora za štrudlu
- 500 g ricotte
- 400 g svježeg sira
- 60 ml vrhnja za šlag
- 170 g meda
- 2 vanilin šećera
- 4 jaja + 2 žumanjka
- naribana kora jednog manjeg limuna i sok ½ limuna
I još
- šećer u prahu i voće po želji za serviranje
Priprema
Upalite pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup za tortu promjera 26 cm premažite maslacem po dnu i rubovima.
Uzmite jednu koru, namažite ju maslacem. Preko nje stavite drugu koru, pa i nju namažite. Te dvije kore stavite u kalup, fino ga obložite sa svih strana. Sad uzmite opet dvije kore (sve isto radite) i stavite ih u kalup, samo ovaj put stavite duži dio nasuprot prvim korama. I tako još dva puta. Znači prve dvije kore idu ovako: |, pa druge dvije -, pa opet | i zadnje -.
U blender ili multipraktik ubacite ricottu, sir i vrhnje i miksajte nekoliko minuta dok ne dobijete glatku kremu (kad koristim samo ricottu bude ultra kremasta i svilenkasta krema, ali i sa svježim sirom ne gubi puno na okusu). Dodajte med, vanilin šećer, sok limuna, jaja i žumanjke i miksajte dok se ne sve ne sjedini, oko minutu. Umiješajte ručno koru limuna pa kremu istresite u kalup na kore.
Pecite 1 sat na 175 stupnjeva, a zatim ugasite pećnicu i ostavite kolač unutra još pola sata. Izvadite i ohladite na sobnoj temperaturi, a nakon toga spremite u hladnjak.
Pospite šećerom u prahu i željenim voćem. Inače koristim maline ili borovnice, no danas sam iskoristila nar koji mi je ostao. I nije bilo loše… No, i bez voća je odlična.
Napomena
Kad režem, koristim onaj nož za kruh, puno lakše mi izreže i koru na dnu i sa strane. Također, možete odrezati taj višak kora što viri prije pečenja, ali ja volim kad imam taj rub hrskavog.
Fotografije: Pregacha