U Hrvatskoj je maslac dostigao astronomske iznose pa se tako cijena 250 g skoro izjednačila s cijenom koju se u ostatku Europe izdvaja za cijeli kilogram maslaca.
Prema podacima o cijenama iz 2021. vidljivo je kako je cijena maslaca do sada porasla za čak 60 %.
I dok cijena maslaca od 250 g u Hrvatskoj seže do skoro 4 €, u Europi za kilogram treba izdvojiti oko 4,5 €.
Ekonomski analitičar Damir Novotny objašnjava kako je razlog visokoj cijeni maslaca mala proizvodnja, ali i skup uvoz, kao i činjenica da cijene dodatno rastu u turističkoj sezoni.
„Kad krene turistička sezona onda maslac ima veću potražnju jer jednostavno trebate za doručak i maslaca. Tada cijene idu gore, jer nema dovoljno domaće ponude, nema dovoljno domaće proizvodnje.“, rekao je Novotny, a prenosi dnevnik.hr.
Također se osvrnuo i na cijenu pšenice i pekarskih proizvoda te rekao: „Zapravo se od domaće pšenice domaći kruh i ne proizvodi. Pekarska i industrija tjestenine uvoze posebne vrste pšeničnoga brašna, a kakve mi u Hrvatskoj nema.“
Izvor: dnevnik.hr
Fotografija: Canva