Jedva smo dočekali tmurnije jesenske dane jer tada našim portalom vladaju ovakvi divni recepti za mirisna peciva poput ovih cimet rolica čiji je recept s nama podijelila Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes.
Sadržaj
Tijesto
- 125 ml mlijeka
- 125 ml vode
- 1 kocka (40 g) kvasca
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 1/2 žličice soli
- 90 ml ulja
- 550 g oštrog brašna
Premaz
- 100 g otopljenog maslac
- 150 g smeđeg šećera (od šećerne trske – Demerara)
- 1 vrećica (5 g) cimeta
Ganache preljev od bijele čokolade
- 50 ml slatkog vrhnja
- 50 g bijele čokolade
Priprema
U lončić ulijte mlijeko i vodu pa stavite na štednjak i zagrijte da bude toplo (nikako vrelo!). Ubacite kvasac i jednu žlicu šećera, izmiješajte da se rastopi pa dodajte i 5-6 žlica brašna od ukupne količine (550 g) kako bi kvasac brže narastao. Ostavite da odstoji desetak minuta.
U plastičnu posudu ubacite ostatak šećera, vanilin šećer, jaje i sol pa izmiješajte kuhačom. Dodajte i ulje.
Kada se kvasac digao, dodajte ga u posudu s ostalim sastojcima, izmiješajte kuhačom pa dodajte polovinu brašna, izmiješajte, a potom dodajte i ostatak brašna i dobro izmiješajte tijesto kuhačom, tako da dobijete mekano glatko tijesto koje “poskakuje” u posudi dok ga miješate kuhačom. Treba se odvajati od rubova posude te se ne smije lijepiti. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da odmara 30 minuta.
Za to vrijeme otopite maslac u lončiću. U drugoj posudi izmiješajte smeđi šećer s cimetom.
Naraslo tijesto istresite na dobro pobrašnjenu radnu površinu i malo ga ispritiskajte prstima, a potom uzmite valjak za tijesto i razvucite ga u veliki pravokutnik (približnih dimenzija 40×50 cm), na nekih 5-6 mm debljine.
Tijesto preko cijele površine premažite polovinom otopljenog maslaca. Najlakše je da stavite svugdje ravnomjerno nekoliko žlica pa samo razmažete rukom preko cijele površine. Drugu polovinu maslaca sačuvajte za premazivanje rolica odozgo kada već budu u limu za pečenje.
Premazano tijesto pospite svugdje ravnomjerno mješavinom smeđeg šećera i cimeta.
E sad dolazi matematički dio izrade rolica. Budući da trebate dobiti 15 rolica, tijesto ćete trebati isjeći okruglim sjekačem ili oštrim nožem na 15 trakica širine 5-6 cm. Ja sam to napravila na sljedeći način: cijeli pravokutnik tijesta sam prvo presjekla na pola, tako da dobijem dva manja pravokutnika pa sam trakice sjekla po onoj kraćoj strani oba pravokutnika, i to tako što sam jedan pravokutnik podijelila na 8 trakicam a drugi na 7 da bih na kraju dobila 15 ukupno.
Dakle, ovako isječene trakice sada zarolajte, svaku posebno, i slažite ih u lim za pečenje dimenzija 22 × 33 cm, obložen papirom za pečenje, tako da imate 3 rolice po kraćoj strani lima za pečenje i 5 po dužoj.
Ovo sve može raditi i tako da cijelo tijesto zavijete u veliku roladu kao štrudlu pa tek potom siječete tu roladu na pužiće, ali meni se ova metoda nije učinila najboljom, iz razloga što je tijesto vrlo mekano i ne bi se moglo tako lijepo isjeći nožem na pužiće, a da ih ne zgnječite skroz. Rolice ne bi imale tako lijep izgled pa sam ja zato odlučila motati svaku pojedinačno. Lakše je i jednostavnije, a garantira mnogo ljepši izgled na kraju.
Kada ste poslagali sve rolice u lim za pečenje, uzmite ostatak maslaca (ako se stegnuo hlađenjem, samo ga ponovo malo ugrijte na štednjaku) i silikonskom četkicom premažite svaku rolicu i odozgo i sa strane.
Uzmite prozirnu foliju i prekrijte njome lim za pečenje pa ostavite rolice na toplom mjestu da rastu još 30 minuta. Meni se baš sviđa kada lijepo srastu pa ih poslije odvajate jednu od druge. Zato se i slažu u lim ovih dimenzija, ali vi možete i u veći ako želite.
Narasle rolice stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, 20-25 minuta, dok lijepo ne porumene.
Dok se peku, pripremite ganache preljev.
Ulijte slatko vrhnje u lonac, zagrijte skoro do vrenja, skinite s vatre i ubacite bijelu čokoladu. Neka odstoji minutu pa pjenjačom izmiješajte da se otopi i sjedini u glatki preljev.
Pečene rolice izvadite iz rerne pa još tople prelijte ovim ganache preljevom od bijele čokolade. Ako napravite malo ranije preljev i sačekate da se malo prohladi i stegne, još će ljepše biti rolice ako ih prelijete sa malo gušćim preljevom. Moj je bio više tekuć jer mi se žurilo pa nisam čekala da se stegne.
Napomena
Kao i kod svakog dizanog tijesta, imajte na umu da ćete možda imati manja odstupanja u mjerama, ovisnosti o veličini jaja pa ako vidite da vam se tijesto slučajno lijepi, samo dodajte još mrvicu brašna ili koju kap ulja. Tako sam i ja morala uvesti manje korekcije u odnosu na izvorni recept.
Maslac nipošto nemojte zamijeniti margarinom! Utjecat će na okus peciva.
Također, ne bih preporučila ni da smeđi šećer zamijenite bijelim jer smeđi daje posebnu notu.
Količinu šećera i cimeta možete korigirati po ukusu.
Ako pustite mašti na volju, ovo pecivo možete obogatiti raznim varijacijama: tako npr. možete cimetu dodati izribanu koricu naranče ili nabacati malo suhog grožđa ako volite. A rolice čak i ne moraju nužno biti a cimetom: može s kakaom, orasima, makom…
Za preljev, možete napraviti i više ganachea od bijele čokolade (100 ml slatkog vrhnja i 100 g bijele čokolade), ako volite da rolice budu onako baš natopljene i sočne. Meni je ovo bilo i više nego dovoljno jer nisam htjela da ih previše zasladim još dodatno.
Fotografije: Mystic Cakes