Zvjezdice su s neba pale ravno na naš stol i to zahvaljujući predivnom receptu za cimet zvjezdice s bijelom čokoladom koji nam dolazi s bloga Mystic cakes autorice Natalije Milodanović.
Sastojci
(za oko 35 keksića)
Tijesto
- 175 g margarina (ili maslaca)
- prstohvat soli
- 75 g šećera u prahu
- 1 burbon vanilin šećer
- 1 jaje
- 50 g pečenih mljevenih lješnjaka
- 50 g pečenih mljevenih badema
- 1 žličica cimeta
- 275 g mekog brašna
Glazura
- 150 g bijele čokolade
- 1 žlica ulja
I još (po želji)
- šarene mrvice za dekoraciju
Priprema
Tijesto
U plastičnu posudu stavite margarin sobne temperature, sol, šećer u prahu, burbon vanilin šećer i jaje pa vilicom sve dobro izmiješajte da se sjedini.
Dodajte mljevene lješnjake i bademe, cimet i brašno pa još jednom promiješajte vilicom da dobijete mrvičastu smjesu, a potom rukom umijesite fino glatko tijesto koje se ne lijepi. Ako je potrebno, dodajte još malkice brašna (maksimalno do 300 g, u slučaju da je jaje bilo veće), ali ne pretjerujte s brašnom da keksi ne bi bili tvrdi.
Tijesto formirajte u lopticu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Izrada keksića
Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, dobro pobrašnite radnu površinu pa valjkom za tijesto valjajte tijesto na nekih 1 cm debljine. Uzmite izrezivač za kekse u obliku zvijezde (ili po želji) pa izrezujte kekse i slažite ih na veliki lim od pećnice obložen papirom za pečenje.
Ostatke tijesta ponovo umijesite i ponovite postupak.
Kekse pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 15-20 minuta.
Glazura
Bijelu čokoladu izlomite na kockice pa otopite na pari s uljem (ili u mikrovalnoj pećnici). Neka se malo prohladi pa stavljajte na svaki ohlađeni keks po žličicu glazure i rasporedite. Po želji pospite šarenim mrvicama.
Cimet zvjezdice stavite na kratko u hladnjak da se glazura stegne, a potom ih možete složiti u limenu kutiju.
Fotografije: Mystic cakes