Naša novinarka Iva Lukač i ove se godine razveselila dolasku šljiva pa već nekoliko tjedana uživa u predivnim domaćim šljivama i pripremanju pekmeza, a s nama je danas odlučila podijeliti recept za jednostavni clafoutis. Recept je, kako ona kaže, u potpunosti prilagodila sebi, a vama savjetuje da napravite to isto.
Sastojci
- 300 – 500 g šljiva
- 2 jaja
- 3 – 6 žlica muscovado šećera
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 150 ml vrhnja za šlag
- 100 g mljevenih badema
- 1 žlica gustina ili praška za pecivo
- malo maslaca i šećera za kalup
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Šljive operite, izvadite koštice i prerežite na četvrtine. Jaja umutite s pjenjačom sa šećerom i ekstraktom od vanilije i vrhnjem. Zatim pomiješajte bademe i gustin te dodajte tekućoj smjesi. Posudu namastite maslacem i pospite šećerom pa na to rasporedite šljive. Potom sve pažljivo prelijete smjesom. Pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva. Kada se malo ohladi pospite šećerom u prahu i poslužite toplo uz kuglicu sladoleda po želji.
Fotografija: Iva Lukač
[print_link]