Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes zna kako da i ovaj vikend zabljesnete kao slastičarska zvijezda u svom domu – uz njezin recept za čoko-banana cupcakese.
Sastojci
(za 12 cupcakesa)
- 130 g oštrog brašna
- 35 g kakaa
- 100 g šećera
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soda bikarbone
- 1/4 žličice soli
- 1 banana
- 1 jaje
- 120 ml vruće vode
- 60 ml mlijeka
- 60 ml ulja
- 1 žličica arome vanilije
Čokoladni ganache
- 200 ml neutralnog vrhnja za kuhanje (20% m.m.) ili slatkog vrhnja
- 200 g čokolade za kuhanje (sa što većim postotkom kakaa)
Priprema
U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke redom: brašno, kakao, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
U drugoj posudi vilicom izgnječite jednu zrelu bananu, dodajte jaje i izmiješajte kratko pjenjačom. Potom dodajte vruću vodu (zagrijte je skoro do vrenja), mlijeko, ulje i aromu vanilije i sve izmiješajte pjenjačom.
Sada ovu mješavinu mokrih sastojaka postepeno ulijte u posudu sa suhim sastojcima i dobro sjedinite pjenjačom u kompaktnu smjesu. Smjesa će biti dosta rijetka (tako treba).
Kalup za muffine obložite papirnim košaricama i rasporedite smjesu ravnomjerno. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, oko 25 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izađe suha, gotovo je.
Za ganache zagrijte vrhnje za kuhanje skoro do vrenja pa ubacite čokoladu izlomljenu na kockice. Ostavite tako da odstoji minutu pa pjenjačom dobro izmiješajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete glatku čokoladnu kremu. Ovaj ganache stavite u hladnjak da se potpuno ohladi i stegne, najmanje na 2-3 sata ili preko noći (ako pravite dan unaprijed).
Kada se ganache skroz ohladio i stegnuo, mikserom ga umutite oko 5 minuta dok ne posvijetli boja i dok ne dobije malo na volumenu.
Uzmite slastičarsku vrećicu i željeni nastavak (ja sam zvjezdasti) pa istisnite kremu na cupcakese.
Cupcakese čuvajte u hladnjaku.
Napomena
U odnosu na originalni recept, smanjila sam količinu šećera duplo i nama je ovako bilo savršeno.
Kao što to već napominjem često u svojim receptima, da ponovim i ovdje da umjesto neutralnog vrhnja za kuhanje možete koristiti i slatko vrhnje. Ja preferiram neutralno jer nije zaslađeno pa ganache ne bude presladak, već taman samo koliko je čokolada slatka.
Koristila sam čokoladu s 52% kakaa, ali samo 150 g jer nažalost nisam imala trenutno više kod kuće. Savjetujem da se vi držite recepta kako sam napisala, dakle stavite 200 g čokolade da bi ganache bio čvršći. U redu je bio i ovako, ali za nijansu mekši pa nisam baš zadovoljna kako mi izgleda istisnut iz slastičarske vrećice.
Fotografije: Mystic Cakes