Danas s vama dijelimo recept koji nam je poslala liječnica Jasna Bućan Cvitanić, koja radi kao anesteziolog u koprivničkoj bolnici, a čiju ćemo vam priču o ljubavi prema slasticama uskoro donijeti na našem portalu.
Sastojci
- 250 g Digestive keksi (mljeveni)
- 110 g mljevenih lješnjaka (može i badema)
- 50 g maslaca
- 150 g čokolade za kuhanje
- 2 vanilin šećera
- 1-2 naranče, sok i ribana korica
- 20 g kandirane naranče ( ili ako imate domaće arancine)
- 1 žličica ruma
- 1 žlica čokolade u prahu
I još (za valjanje kuglica)
- mljeveni ušećereni lješnjaci
- mljeveni keksi
- kakao u prahu
Priprema
Lješnjake popržiti na tavi, oguliti koricu i samljeti. Na pari otopiti maslac i čokoladu. U velikoj posudi pomiješati sve sastojke, dakle, mljevene lješnjake, mljevene Digestive kekse, vanilin šećer, ribanu koricu naranče (ja sam stavila koricu dvije naranče jer volim intenzivniji okus i miris), kandiranu naranču, rum i čokoladu u prahu. Sve dobro pomiješati i dodati u to rastopljenu čokoladu i maslac, još jednom dobro izmiješati i onda dodavati sok od naranče. Dodavati ga polako, meni je trebao sok jedne i pol naranče dok mi smjesa nije postala taman „mokra“ za izradu kuglica.
Kuglice sam potom valjala na 3 načina, dio u mljevene kekse, dio u mljevene ušećerene lješnjake i dio u kakao u prahu.
Tako napravljene kuglice staviti u hladnjak barem pola sata prije posluživanja da se lijepo stisnu , iako moram priznati, tako dobro mirišu i tako su finog okusa da ih je nekoliko nastradalo prije hlađenja.
Fotografije: Jasna Bućan Cvitanić