Novi recept za kremastu čoko dulce de leche tortu donosi nam Nevena Josipović s bloga BakeCakes.
Sastojci
Biskvit
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 2 žlice ulja
- 1 dcl vode
- 150 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- pola praška za pecivo
- 20 g kakaa u prahu
Ganache krema
- 200 g tamne čokolade
- 5 dcl slatkog vrhnja
- par kapi arome naranče
Dulce de leche
- 500 ml mlijeka
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 20 g maslaca
- 50 ml vode
- 3 dcl slatkog vrhnja
- 1 vrećica želatine
Priprema
Biskvit
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli. Istucite ih u čvrsti snijeg.
Žumanjke izmiksajte sa šećerom, zatim dodajte vodu i ulje. Brašno sjedinite s praškom za pecivo i kakaom te dodajte u žumanjke. Dobro izmiksajte, dodajte snijeg od bjelanjaka pa promiješajte pjenjačom.
Pecite u prethodno namašćenom kalupu (promjera 26 cm), na 170°C, tridesetak minuta.
Kada je biskvit pečen, prerežite ga da dobijete dvije kore. Jedna neka vam bude deblja, a druga tanja jer ćete ju izmrviti i posuti po torti. Prvu koru biskvita stavite na stalak za tortu, stavite obruč kalupa oko njega jer će vam trebati kada budete stavljali kreme.
Ganache krema
Čokoladu usitnite na kockice, a 3,5 dcl slatkog vrhnja stavite zakuhati. Pred početak vrenja maknite s vatre te prelijte po čokoladi. Dodajte par kapi arome naranče. Miješajte dok se čokolada i vrhnje ne sjedine. Pustite desetak minuta da se malo prohladi. Posebno istucite 1,5 dcl slatkog vrhnja te dodajte u kremu, promiješajte pjenjačom da se sjedini. Kremu izlijte na biskvit, stavite u hladnjak i pustite da se stisne.
Dulce de leche
Mlijeko stavite u posudu dodajte šećer, vanilin šećer, vodu i maslac. Pustite da zakuha pa kuhajte na laganoj vatri još sat i pol. Vidjeti ćete da će promijeniti boju u svjetlo smeđu te će postati gusto i karamelasto. Maknite s vatre, a želatinu napravite prema uputi na vrećici te ju dodajte u karamel i promiješajte. Izradite slatko vrhnje u šlag te dodajte karamel u njega. Sve zajedno još jednom izmiksajte. Tortu izvadite iz hladnjaka, dulce de leche kremu stavite po ganache kremi, a drugu tanju koru biskvita izmrvite te pospite po torti. Pustite da odstoji 3-4 sata u hladnjaku te poslužite.
Fotografija: BakeCakes
[print_link]