Današnji recept za neodoljive čoko kokos kocke potpisuje Tamara s bloga What’s for dessert?
Sastojci
- Tamni biskvit
- 4 jaja
- 4 vrhom pune žlice šećera
- 1 žlica ulja
- 3 ravne žlice brašna (bez glutena)
- 2 vrhom pune žlice kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
Svijetli biskvit
- 4 bjelanjka
- 6 vrhom punih žlica šećera
- 100 g kokosa
Krema
- 400 ml mlijeka
- 4 ravne žlica gustina (bez glutena)
- 4 žumanjka
- 5 vrhom pune žlica šećera
- 1 žličica paste od vanilije
- 100 g omekšalog maslaca
- 250 ml slatkog vrhnja i 2 žlica šećera
- ribana čokolada za dekoraciju
Priprema
Tamni biskvit
Bjelanjke uz prstohvat soli izmiksajte u mekani snijeg pa dodajte šećer i miksajte dok snijeg ne postane čvrst. Dodajte žumanjke i ulje pa umiksajte na najmanjoj brzini. Dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Smjesu izlijte u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Dok se biskvit peče, pripremite smjesu za svijetli biskvit.
Svijetli biskvit
Bjelanjke uz dodatak šećera izmiksajte u što čvršći snijeg. Dodajte kokos i lagano ga umiješajte uz pomoć vilice. Smjesu rasporedite na tamni biskvit i nastavite peći na 170°C još 20 minuta. Pustite da se biskvit ohladi.
Krema
Izmiješajte 200 ml mlijeka, gustin i žumanjke. Preostalo mlijeko zakuhajte uz dodatak šećera i pastu od vanilije. Kad mlijeko zakuha, dodajte smjesu sa žumanjcima i uz neprestano miješanje pjenjačom kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Kuhanu kremu prekrijte prijanjajućom folijom i pustite da se ohladi. U ohlađenu kremu umiksajte maslac. Kremom premažite ohlađeni biskvit. Slatko vrhnje uz dodatak šećera izmiksajte u šlag pa rasporedite na kremu. Stavite u frižider preko noći. Prije posluživanja pospite naribanom čokoladom.
Fotografije: What’s for dessert?
[print_link]