Recept za iznimno popularnu alphabet tortu, o kojoj smo na našem portalu već pisali, pronašli smo kod Karle Kovačić s bloga Sweet life by Karla.
Sastojci
Kore
- 1 jaje srednje veličine
- 60 g maslaca
- 25 ml mlijeka
- 115 g šećera
- prstohvat soli
- 55 g meda
- 300 g glatkog brašna + cca 20 g
- 35 g nezaslađenog kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
Krema
- 4 žumanjka
- 100 g šećera u prahu
- 500 g mascarponea
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 šlagfix
- 10 g šećera u prahu
- 10 ml Avellana likera od lješnjaka
- 140 g Nutelle/Linolade
I još
- cca 100 g Nutelle
Priprema
U veliku posudu prosijte 300 g brašna, 35 g kakaa i žličicu praška za pecivo. Na pari otopite i miješajte ostale sastojke za kore sve dok se ne otopi šećer (jaje, sol, šećer, med, maslac i mlijeko). Smjesu iz lonca lagano prebacite u veliku posudu i umijesite tijesto. Da bi dobili tijesto koje se ne lijepi za ruke potrebno je dodati još brašna, dodajte ga postupno, meni je trebalo oko 20 g.
Razdijelite tijesto na 3 dijela i svaki razvaljajte između 2 komada papira za pečenje. Uz pomoć prethodno napravljenog kalupa od svakog dijela izrežite željeno slovo ili broj i stavite koru peći na 160 stupnjeva 8-10 minuta s opcijom ventilatora. Vruće kore stavite između 2 pek papira na ravnu površinu i pritisnite svaku od njih nečim ravnim (daska, knjiga…). Kore možete napraviti i 1-2 dana ranije, ali čuvajte ih pritisnute kako se ne bi iskrivile.
Žumanjke i šećer u prahu izmiksajte pa ih stavite kuhati na pari dok se smjesa ne zgusne (petnaestak minuta). Ostavite je da se dobro ohladi, može i u hladnjaku. Ohlađenu smjesu prebacite u veću posudu pa joj dodajte mascarpone i liker te sve kratko izmiksajte dok se ne poveže. Dodajte čokoladni namaz pa sve još jednom izmiksajte. U drugoj posudi umutite mliječno slatko vrhnje s šlagfixom i šećerom u prahu i pripazite da ga ne pretučete. Umućeno slatko vrhnje lagano špatulom umiješajte u kremu. Gotovu kremu prebacite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom.
Kore prije nanošenja kreme premažite Nutellom, ja sam mazala sve osim zadnje kore. Na podlogu na mjesto gdje dolazi prva kora stavite malo kreme kako bi spriječili pomicanje torte. Torta se slaže na ovaj način: malo kreme, 1. kora, 1. dio Nutelle, krema, 2. kora, 2. dio Nutelle, krema, 3. kora, krema, dekoracije.
Napomena
Sastojci navedeni u ovom receptu odgovaraju potrebnoj količini za tortu s tri kore, iako je na fotografiji prikazana torta s dvije kore.
Fotografije: Sweet life by Karla
[print_link]