Priče o epidemiji salmonele u Europi uzrokovane konzumacijom kontaminiranih čokolada već smo donijeli na našem portalu, no ovo nije prvi slučaj epidemije uzrokovane konzumacijom čokoladnih proizvoda.
Iako možda niste znali, čokolada ima povijest prijenosa salmonele. Naime, prema studiji objavljenoj u Journal of Food Protection, sposobnost salmonele da izdrži toplinu u kombinaciji sa sastavom čokolade omogućuje bakterijama da zaraze ovu slasticu unatoč svim sigurnosnim mjerama vezanim za sigurnost hrane.
Nedavno se ova činjenica potvrdila kada se Europom proširila epidemija salmonele uzrokovana konzumacijom čokoladnih slastica.
Europska agencija za sigurnost hrane izvjestila je kako je 150 osoba, uglavnom djece, diljem kontinenta prijavilo trovanje salmonelom nakon što su jeli čokoladne proizvode tvrtke Ferrero tijekom posljednjih nekoliko mjeseci.
Ova epidemija ne treba čuditi jer se već davne 1970. kakao prahom u kojem su bili tragovi salmonele zarazilo više od 100 ljudi u Švedskoj.
Također, jedno desetljeće kasnije, u Ujedinjenom Kraljevstvu obolilo je čak 245 ljudi nakon konzumacije kontaminirane čokolade, dok je 2001. u Njemačkoj od posljedica konzumiranja kontaminirane čokolade oboljelo čak 439 osoba.
Trenutno Europom hara epidemija salmonele uzokovane kontaminiranim čokoladama tvrtke Ferrero, iz proizvodnog pogona u Belgiji, koji je privremeno zatvoren, a diljem Europe s polica trgovina povučeni su sporni proizvodi.
Od ukupno 150 zaraženih pacijenata, njih 9 je bilo hospitalizirano zbog trovanja i liječenja ove bakterije koja pokazuje određenu rezistenciju na antibiotike. Na sreću, nitko od oboljelih nije imao fatalne posljedice, a simptomi su kod većine uglavnom bili blagi.
Izvor: mashed.com
Fotografija: Pexels