Australski su stručnjaci tijekom nedavnog istraživanja oporavka putnika na međunarodnim letovima došli do slatkog otkrića, stoga više ne trebate maske za oči ni tablete za spavanje jer bi čokolada mogla biti ključ za smanjenje utjecaja jet laga.
Istraživački tim s Centra Charles Perkins Sveučilišta u Sydneyu udružio se sa zrakoplovnom kompanijom Qantas kako bi izradili simulacije dugih vožnji avionom dok se zračni prijevoznik priprema za uvođenje izravne linije Sydney – New York 2025. na kojoj će let trajati čak 20 sati.
Tijekom istraživanja pratili su 23 sudionika koji su na letu bili opremljeni tehnologijom nosivih uređaja koji su pratili sve sekvence, od jelovnika i osvjetljenja do spavanja i kretanja.
Na jelovniku koji se nudi putnicima tijekom leta su se našli i deserti na bazi mlijeka za poticanje sna, uključujući čokoladu.
Istraživači su zaključili kako su sudionici koji su jeli deserte imali bolju kvalitetu sna tijekom leta, manje izražen jet lag te bolje kognitivne sposobnosti dva dana nakon leta.
„Rani nalazi dali su nam optimizam da možemo napraviti stvarnu razliku u zdravlju i dobrobiti međunarodnih putnika. Imamo multidisciplinarni tim od više od 10 istraživača iz medicine, znanosti i inženjerstva koji zajedno rade na ovom projektu. Niti jedna zrakoplovna kompanija nikada prije nije provela ovakvu vrstu istraživanja.“ rekao je Peter Cistulli, profesor medicine spavanja, u priopćenju za javnost, a prenosi nypost.com.
„Comfort food“ u koju spada čokolada, dodana je na jelovnik kako bi se potaknula proizvodnja aminokiseline triptofana u mozgu što putnicima pomaže da se lakše opuste i zaspu.
Izvor: nypost.com
Fotografija: Canva