Evo nam i prvog recepta naše nove suradnice Kristine Šaško s bloga Pinch of Amour – njezine čokoladne babke.
Sastojci
Tijesto
- 1 kvasac
- 2 dcl mlijeka
- 80 g šećera
- 430 g brašna za dizano tijesto
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 7 g soli
- naribana korica jedne naranče
- 90 g omekšalog maslaca
- 3 žlice ruma
Čokoladna krema
- 120 grama maslaca
- 130 grama čokolade
Priprema
Tijesto
U posudu stavite kvasac, mlako mlijeko da budemo brži, šećer i malo brašna te ostavite da se kvasac odradi svoje (nekih 20-30 minuta). Nakon što se kvasac dignuo dodajte sve ostale sastojke i zamijesite tijesto. Ono je malo mokrije, ali neka vas to ne brine, nije potrebno dodavati još brašna. Tijesto ostavite da se diže – što duže to bolje, neka se diže minimalno 1 sat, ali ako imate vremena ostavite ga slobodno i par sati, pa čak i preko noći u hladnjaku.
Čokoladna krema
Na pari rastopite maslac i čokoladu. Kremu rashladite na sobnu temperaturu prije nego što je budete razmazivali po tijestu. Najbolje je dok je praktički tekuća da sr vrlo lako razmaže po tijestu.
Slaganje
Razvaljajte tijesto na dobro pobrašnjenoj podlozi u oblik pravokutnika. Kraća strana pravokutnika neka bude duljine kao kalup u kojem ćete peći babku. Razvaljano tijesto premažite pripremljenom čokoladnom kremom koja treba biti sobne temperature (nikako ne smije biti vruća). Ako ste poput mene čoko fan slobodno na tijesto ubacite i malo nasjeckane čokolade.
Tijesto zatim zarolajte (kao da rolate orehnjaču) i dobivenu štrucu prerežite oštrim nožem cijelim dijelom po duljini. Na taj način dobiti ćete dva komada tijesta koje isprepletite kao da pletete pletenicu. Nemojte se živcirati vam se bude činilo da će cijeli nadjev ispasti van ili da će biti ružna.
Pripremljenu babku prebacite u kalup u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva 30-40 minuta ovisno o vašoj pećnici. Čim dobije lijepu zlatno-smeđu boju, prekrijte je folijom jer će vam inače čokolada zagorjeti. Babka je gotova ako čačkalica kojom ubodete tijesto izlazi čista bez ostataka mokrog tijesta na njoj. Ako ima čokolade to je u redu.
Napomena
Ako kremu stavljate u hladnjak da je brže rashladite, pripazite da vam se previše ne stisne jer će vam biti teško razmazivati je po tijestu.
Fotografije: Pinch of Amour
[print_link]