Irena Gavran s bloga Pregacha donosi nam recept za idealnu uskršnju slasticu: čokoladnu bombicu koja će lijepo dekorirana sigurno zasladiti obiteljski ručak.
Sastojci
Biskviti
- 180 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 40 g maslaca sobne temperature
- 200 g šećera
- 80 ml ulja
- 2 jaja
- 115 g kiselog vrhnja
- 120 ml mlijeka
- 100 g čokoladnih kapljica ili nasjeckane čokolade
Krema od tamne čokolade
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g krem sira
Krema od bijele čokolade
- 200 g bijele čokolade
- 100 ml vrhnja za šlag
- 200 g krem sira
Priprema
Biskvit
Pećnicu upalite na 175 stupnjeva. Dva kalupa promjera 15 cm na dnu obložite papirom za pečenje, a obruč malo namastite.
Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi miksajte maslac i šećer jednu minutu. Dodajte ulje pa miksajte još jednu minutu. Ubacite jedno po jedno jaje, miksajući između svakog. I na kraju dodajte kiselo vrhnje i sjedinite.
Na kraju ubacujte pola brašna, pola mlijeka pa i ostatak, miksajući na laganoj brzini da se sve sjedini. Ubacite čokoladne komadiće koje ste malo posuli brašnom i pomiješajte u smjesi.
Smjesu podijelite na dva jednaka dijela u svaki kalup. Pecite 35 – 40 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe čista. Biskvite ohladite u potpunosti.
Kreme
Za kreme rasporedite najsecanu čokoladu u 2 posude. Vrhnje zagrijete do vrenja pa prelijte 200 ml preko tamne čokolade, a 100 ml preko bijele. Promiješajte i ostavite da se stisne.
Kad su se kreme ohladile, dodajte svakoj 200 g krem sira i štapnim mikserom izradite i jednu i drugu.
Slaganje
Biskvite poravnajte.
Stavite jedan biskvit na tanjur za posluživanje. Namažite vanjski dio s tamnom kremom, a unutra bijelom kremom (ja sam koristila vrećice). Ponovite postupak s drugim biskvitom i kremom. Pa na kraju stavite jedan višak od biskvita, kako biste mogli sve poravanati i obložiti ostatkom kreme.
Ukrasite po želji.
Fotografije: Pregacha