U izolaciji smo naučili da je svaki dan dobar dan za proslavu nekim čokoladnim desertom – danas tako slavimo utorak ovom čokoladnom brownie tortom s višnjama čiji je recept s nama, u sklopu našeg izazova #cokoladomprotivkorone, podijelila Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles.
Sastojci
Biskvit
- 150 g brašna
- 45 g kakao praha
- 1 + 1/2 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 80 g ohlađene rastopljene čokolade (min. 50% kakaa)
- 120 g kiselog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 90 ml vruće vode
- 180 g omekšalog maslaca
- 80 g svijetlog muscovado šećera
- 140 g sitnog bijelog šećera
- 2 jaja (L)
Nadjev od višanja
- 200 g smrznutih višanja
- 65 g šećera
- 3 žličice kukuruznog škroba
- 1 žlica vode
Krema od vanilije
- 280 g punomasnog mlijeka
- 35 g brašna
- 1/4 žličice soli
- 150 g smeđeg šećera
- 250 g omekšalog maslaca
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Čokoladni preljev
- 40 g čokolade (min. 50% kakaa)
- 60 g vrhnja za šlag
Priprema
Biskvit
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C, odnosno 175°C za pećnicu s donjim i gornjim grijačem.
Namastite 3 okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm i obložite dno papirom za pečenje.
U jednu zdjelu prosijte brašno, kakao, sol i prašak za pecivo.
Čokoladu rastopite na pari pa je ostavite da se malo ohladi.
Kiselo vrhnje pomiješajte s ekstraktom vanilije, a vodu zagrijte do vrenja pa ostavite po strani.
Omekšali maslac miksajte sa šećerima dok ne postane pjenasto pa dodajte rastopljenu čokoladu i miksajte dok se ne poveže u glatku smjesu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući iza svakog da se lijepo sjedini.
Dodajte kiselo vrhnje s vanilijom, miksajte kratko dok se ne sjedini s ostatkom, a zatim dodajte suhe sastojke. Na kraju dodajte vruću vodu i sve skupa miksajte oko 30 sekunda, tek toliko da se poveže.
Podijelite smjesu jednako u 3 kalupa te pecite između 23-25 minuta. Najbolje je provjeriti nakon 20 minuta i produžiti prema procjeni. Kad je gotovo, ostavite ih da se hlade u kalupu desetak minuta pa ih okrenite na rešetku da se ohlade do kraja.
Nadjev od višanja
Smrznute višnje i šećer kuhajte na srednje jakoj vatri oko 5 minuta, dok ne otpuste vodu i ne omekšaju. Nakon toga, dodajte škrob koji ste izmutili sa žlicom vode i dobro promiješajte te kuhajte još 5-10 minuta dok se ne zgusne kao džem.
Kad je gotovo, prebacite u zdjelicu, prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče površinu višanja te pustite da se ohladi do kraja.
Krema od vanilije
Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo, prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori „kožica“. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Miksajte omekšali maslac 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije te miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u hladnjaku i neće biti maziva.
Slaganje
Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit „zalijepi“ i ne leti po tanjuru. Premažite biskvit kremom i napravite od nje okolo „granicu“ – tako da višnje ne iscure i sve bude uredno pa stavite nadjev od višanja unutar te „granice“ . Stavite drugi biskvit i ponovite postupak.
Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme da zauzdate sve mrvice i stavite u hladnjak na 15 – 20 minuta.
Nakon hlađenja nanesite još jedan sloj kreme ili je ostavite „naked“ i stavite u hladnjak prije stavljanja preljeva.
Čokoladni preljev
Nasjeckajte čokoladu pa prelijte vrhnjem za šlag kojeg ste zagrijali tik do vrenja. Ostavite 1 minutu pa promiješajte dok ne bude glatke teksture. Ako je previše tekuća, ostavite je na sobnoj temperaturi 5 minuta. Prelijte po ohlađenoj torti. Vrlo je važno da torta bude hladna tako da vam ganache ne iscuri sve do dna.
Vrh ukrasite ružicama s ostatkom kreme obojene gel bojom po želji, koristeći nastavak Wilton 1M.
Napomena
Tortu možete čuvati u hladnjaku, zamotanu prozirnom folijom kako bi spriječili isušivanje i skupljanje
mirisa. Barem pola sata prije konzumiranja poželjno je tortu izvaditi iz hladnjaka.
Fotografije: Ana’s Baking Chronicles