Naša suradnica Lidija Osmak s bloga Gurmanka često nas osvoji svojim predivnim receptima – danas nam tako dan sladi receptom za čokoladnu castella tortu koju ne možemo odbiti.
Sastojci
Biskvit
- 7 jaja
- 100 g šećera
- 90 g glatkog brašna
- 40 g kakaa
- 80 g maslaca
- 80 ml mlijeka
- 60 g čokolade
- 1 žlica arome vanilije
- prstohvat soli
Preljev od višanja
- 3 žlice gustina
- 5 žlica šećera
- staklenka kompota od višanja
Priprema
Biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka i izradite ih u snijeg te dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrste vrhove.
Pećnicu ugrijte na 150°C, a kalup za torte obložite papirom za pečenje.
Pomiješajte brašno i kakao te ostavite sa strane.
Na laganoj vatri otopite maslac, mlijeko i čokoladu te pomiješajte sa žumanjcima i brašnom i sve skupa izradite s mikserom.
Smjesi dodajte aromu vanilije te lagano rukom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Izlijte smjesu za biskvit u kalup koji ste prethodno dobro obložili s vanjske strane aluminijskom folijom tako da voda iz „vodene kupke“ ne uđe u biskvit.
Kalup stavite u posudu u koju ste ulili do polovine vruću vodu te stavite u pećnicu na sat vremena.
Tortu izvadite i ohladite prije posluživanja.
Preljev od višanja
Gustin razmutite u malo hladnog soka od kompota te dodajte sa šećerom ostatku kompota kada zavrije i kuhajte dok se ne zgusti.
Kada se torta malo ohladi prelijte je s preljevom i servirajte.
Fotografije: Gurmanka