Danas na našem portalu vlada čokoladna fantazija i to zahvaljujući Petru Mariću koji nam donosi recept za ovaj savršeni čokoladni desert koji je idealan za sve prigode.
Sastojci
- 110 g čokolade za kuhanje
- 62 g maslaca
- 2 jaja
- 140 g šećera
- 1 vanilin šećer
- malo soli
- 50 g brašna
- 15 g kakaa
Priprema
U posudi na pari pažljivo otopite čokoladu i maslac dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
U zdjeli pjenasto umutite jaja, koristeći mikser na srednjoj brzini. Cilj je postići svijetlu, prozračnu smjesu.
U umućena jaja dodajte šećer i vanilin šećer, pa nastavite miksati dok se sastojci ne sjedine.
Polako dodajte otopljenu čokoladu i maslac u smjesu, nježno miješajući dok se sve ne sjedini.
Ubacite malo soli kako biste istaknuli čokoladni okus.
Brašno i kakao prosijte kako biste izbjegli grudice, pa ih postupno dodajte u smjesu. Lagano miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Pazite da ne pretjerate s miješanjem kako bi tekstura ostala sočna.
Smjesu ulijte u lim obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 25 – 30 minuta. Površina treba biti sjajna i blago ispucala, dok će unutrašnjost ostati mekana i bogata.
Nakon pečenja, ostavite brownie da se potpuno ohladi prije rezanja. Poslužite ga samostalno, s kuglicom sladoleda ili posipajte šećerom u prahu za dodatni efekt.
Savjet: Za dodatni užitak, prije pečenja umiješajte komadiće čokolade, orašaste plodove ili suho voće.
Fotografija: Petar Marić