Da su i kruške više nego dobrodošle u receptima za slastice dokazuje ova čokoladna galette čiji je recept s nama, u sklopu našeg izazova #cokoladomprotivkorone, podijelila Nika Žganec.
Sastojci
Prhko tijesto bez jaja
- 210 g oštrog brašna
- 15 g kakaa
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer (10 g)
- 140 g hladnog maslaca
- 3-4 jušne žlice hladne vode
Frangipane s čokoladom
- 1 jaje
- 70 g tamne čokolade
- 60 g maslaca
- 65 g brašna od blanširanih badema
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer (10 g)
- 1 jušna žlica ruma
- prstohvat soli
- prstohvat cimeta
I još
- 3 – 4 kruške
Po želji
- 1 žumanjak
- slatko vrhnje
- listići badema
Priprema
Prhko tijesto bez jaja
U blender dodati suhe sastojke i povezati, dodati hladni maslac na kockice i pulsiranjem povezati u „pijesak“ pa postepeno dodavati vodu do kad se ne formira tijesto.
Umotati tijesto u foliju i odmoriti u hladnjaku sat vremena pa između dva papira za pečenje razvaljati u oblik kruga na debljinu od cca 2 mm.
Vratiti u hladnjak na ravnu površinu.
Frangipane s čokoladom
Umutiti jaje penjačom. Otopiti čokoladu s maslacem pa povezati s jajem. Dodati preostale sastojke i dobro izmiješati.
Ohladiti desetak minuta u hladnjaku.
Slaganje
Kruške prepoloviti, ukloniti im peteljke i sredine sa sjemenkama pa ih narezati na tanke listiće.
Na ohlađeno razvaljano tijesto nanijeti frangipane te ga rasporediti u jednako debelom sloju ostavljajući po 6 – 7cm tijesta uz rub neprekrivenim. Po površini frangipanea rasporediti narezane kruške i nježno utisnuti. „Slobodne“ krajeve tijesta presavinuti prema unutra prekrivajući samo dio krušaka, dok sredina ostaje nepokrivena.
Galette staviti na pola sata u hladnjak, zatim po želji rubove tijesta premazati umućenim žumanjkom s malo slatkog vrhnja te posuti listićima badema pa peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 60 minuta.
Ohladiti prije serviranja.
Fotografije: Nika Žganec