Za vašu dnevnu dozu čokoladnih slastica danas se pobrinula Tamara s bloga What’s for dessert, pripremivši ovu neodoljivu čokoladnu gianduja tortu.
Sastojci
Biskvit
- 100 g maslaca
- 100 g mliječne čokolade narezane na komadiće
- 20 g tamne čokolade narezane na komadiće
- 50 g čokolade u prahu
- 3 jaja
- 60 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 150 g tostiranih mljevenih lješnjaka
Ganache
- 200 g slatkog vrhnja
- 200 g gianduja čokolade narezane na komadiće
Chantilly krema
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema
Biskvit
Na pari otopite maslac, tamnu i mliječnu čokoladu. Kad se rastopi, maknite s vatre, umiješajte čokoladu u prahu i pustite da se prohladi. Izmiksajte jaja sa šećerom i vanilijom dok se smjesa ne udvostruči. U mješavinu s jajima pažljivo umiješajte rastopljenu čokoladu i lješnjake. Smjesu izlijte u kalup za tortu promjera 20 cm obložen papirom za pečenje i pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 170⁰C. Biskvit pustite u kalupu da se malo ohladi dok pripremite ganache.
Ganache
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja pa prelijte po čokoladi. Pustite da odstoji 1 minutu pa miješajte dok se čokolada ne rastopi. Pustite na sobnoj temperaturi dok se ne postane gušći pa izlijte na biskvit i stavite tortu u frižider na nekoliko sati ili preko noći, dok se ganache u potpunosti ne stisne.
Chantilly krema
Slatko vrhnje izmiksajte u šlag uz dodatak šećera i ekstrakta vanilije. Kremu rasporedite po torti i ukrasiti čokoladnim strugotinama.
Fotografije: What’s for dessert?