Prošlog tjedna s nama je podijelila recept za preslatke duhove, a danas su oni našli svoje mjesto na ovoj predivnoj čokoladnoj torti – Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina baš zna kako zasladiti Noć vještica.
Sastojci
Ganache
- 300 g čokolade za kuhanje
- 150 ml vrhnja za šlag (bilo koje s mliječnom masti)
Biskvit
- 250 g maslaca, otopljen
- 300 g glatkog brašna
- 280 g šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 50 g kakaa
- 3 jaja L veličine
- 215 ml vrele vode
- 115 g jogurta
Krema od bijele čokolade
- 200 g bijele čokolade
- 350 g mascarponea (sobne temeprature)
- 150 ml vrhnja za šlag, hladno
I još
- marshmallow duhovi
Priprema
Ganache
Prvo pripremite ganache kojim ćete obložiti tortu.
Čokoladu za kuhanje (min. 65% kakaa) izrežite na komadiće jednake veličine i stavite u posudu otpornu na toplinu.
Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja pa ga prelijte preko izrezane čokolade. Pjenjačom miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu kremu. Ganache ostavite na sobnoj temperaturi da se malo prohladi pa ga spremite u hladnjak.
Kada se ganache ohladio, izmiksajte ga mikserom.
Biskvit
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 18 cm. Dno obložite papirom za pečenje, rubove namastite.
Prvo rastopite maslac.
U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pomiješajte suhe sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i kakao). Dodajte prethodno razmućena jaja, otopljen maslac, vrelu vodu i na kraju jogurt. Sve kratko povežite mikserom.
Smjesu ravnomjerno podijelite u pripremljene kalupe.
Biskvite pecite 25- 30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
Biskvite ostavite u kalupu desetak minuta pa ih ohladite na rešetki za hlađenje. Ako vam je gornji sloj biskvita neravan izrežite nepravilnosti s nazubljenim nožem.
Krema od bijele čokolade
Bijelu čokoladu otopite na pari pa je ohladite.
U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite mascarpone (sobne temperature), ohlađenu i rastopljenu bijelu čokoaldu i hladno vrhnje za šlag. Miksajte dok ne postignete željenu gustoću kreme, oko 3 minute.
Krema je odmah sprema za korištenje.
Slaganje
Na pladanj za posluživanje postavite prvi biskvit. Na biskvit postavite 1/3 kreme (ja je nanosim pomoću slastičarske vrećice).
Sada postavite drugi biskvit, pazite da vam je ravan (ako imate nepravilnosti izrežite ih pomoću noža). Postavite drugu trećinu kremu.
Ponovite sve sa zadnjim biskvitom. Na njega također postavite kremu.
Tortu spremite u hladnjak na pola sata.
Tortu premažite tučenim ganacheom pazeći na gornji sloj bijele kreme.
Tortu ukrasite marshmallow duhovima.
Fotografije: Bake me by Nina