Danas se obilježava Međunarodni dan oboljelih od celijakije, a tom je prilikom Adrijana Bručić s bloga Bezglutenska radost, koja nam je nedavno otkrila savjete za uspješnu izradu bezglutenskih slastica, s nama podijelila recept za čokoladnu mascarpone tortu.
Sastojci
Biskvit
- 50 g brašna za kolače (bez glutena)
- 50 g kakaa
- 80 g šećera
- 5 jaja
- 1 vrećica praška za pecivo
Krema
- 250 g mascarpone sira
- 200 ml vrhnja za šlag
- 80 g šećera
- 30 g kakaa
- malo ekstrakta od vanilije
Priprema
Razbiti jaja i razdvojiti bjelanjke i žumanjke. Od bjelanjaka istući snijeg, a žumanjke i šećer pjenasto umutiti dok smjesa ne bude blijeda. U posebnoj zdjeli dobro pomiješati brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodati smjesu s brašnom u žumanjke i miksati dok se dobro ne sjedini. Zatim krenuti lagano dodavati snijeg od bjelanjaka. Prvo umiješati par žlica snijega da se smjesa razrijedi, a zatim malo po malo dodavati ostatak snijega pazeći da se ne istisne zrak iz smjese. Od ove smjese dobije se dva manja biskvita.
Smjesu izliti u kalup promjera 20 cm i peći na 180°C oko 15-20 minuta.
Dok se biskvit peče, pripremiti kremu od mascarpone sira. U zdjelu staviti mascarpone sir, šećer i par kapi ekstrakta vanilije i dobro izmiksati. U posebnoj zdjeli izraditi vrhnje za šlag i dodati ga u mascarpone. Na kraju dodati kakao u mascarpone i miksati dok se ne sjedini.
Kada se biskvit ohladi na sobnoj temperaturi, ravnomjerno ga prerezati na pola. Složiti red biskvita, red kreme i tako do kraja.
Dekoracija torte po želji. Torta se može također premazati kremom od mascarpone sira te posipati ribanom čokoladom.
Fotografije: Bezglutenska radost