Više ne možemo ni izbrojati koliko smo recepata dobili u sklopu našeg izazova #cokoladomprotivkorone, ali znamo da nam je svaki od njih posebno drag – poput ovog za čokoladnu mileramku koji je s nama podijelila Elena Rapan s bloga Ćakula o spizi.
Sastojci
Biskvit
- 2 veća jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 ml mlijeka
- 60 ml suncokretovog ulja
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 žlica ruma
- 230 g glatkog brašna
- 40 g gorkog kakaa
- 1 prašak za pecivo
- na vrh noža sode bikarbone
- na vrh noža soli
- cimet po želji
- 180 ml kipuće vode
Krema
- 1 puding od čokolade
- 200 ml mlijeka
- 6 žlica šećera
- 150 g tamne čokolade
- 300 g milerama
Čokoladni preljev
- 150 ml vrhnja za šlag
- 100 g mliječne čokolade
- 60 g čokolade za kuhanje
Priprema
Biskvit
Smiksajte jaje sa šećerima dok ne postane kremasto pa umiješajte sve mokre sastojke osim vode. U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i cimet pa uspite u tekuću smjesu miksajući na najnižoj brzini.
Na samom kraju dodajte kipuću vodu, dobro promiješajte i izlijte u kalup za tortu obložen pek papirom.
Smjesa je dosta tekuća pa pripazite da vam je kalup dobro pričvršćen i da smjesa nigdje ne curi.
Peče se na 180⁰C oko 50 minuta, provjeravajte čačkalicom na više mjesta je li još tekuće, mora biti gotovo suha i čista prije nego li izvadite biskvit iz pećnice.
Pustite da se potpuno ohladi pa ga zarežite na dva dijela.
Krema
Na laganoj vatri skuhajte puding u mlijeku i šećeru. Biti će jako gust pa žustro miješajte da se ne stvore grudice. Maknite s vatre i dodajte natrganu čokoladu u nekoliko navrata, neprestano miješajući dok se potpuno ne otopi. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite oko 15 minuta da se prohladi, a zatim dodajte žlicu po žlicu milerama lagano miješajući.
Donju polovicu biskvita položite na odgovarajući tanjur pa oko njega stavite obruč od kalupa u kojem se i pekao. Prelijte kremu preko i poklopite drugom polovicom biskvita.
Prelijte čokoladnim preljevom.
Čokoladni preljev
Zakuhajte vrhnje do vrenja, maknite s vatre i dodajte natrganu čokoladu pa nakon 2-3 minute počnite miješati dok se potpuno ne otopi.
Tortu stavite u hladnjak 8 sati ili preko noći.
Odvojite tortu od obruča i uživajte.
Fotografije: Ćakula o spizi