Dugo na portalu nismo imali kombinaciju kave i čokolade, a da se to promijeni pobrinula se Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes svojom čokoladom mousse tortom s kavom.
Sastojci
Biskvit
- 150 g tamne čokolade (sa što većim udjelom kakaa)
- 100 g maslaca (ili margarina)
- 100 ml neutralnog vrhnja za kuhanje (20% m.m)
- 1 puna žlica kakaa
- 4 jaja
- 4 žlice šećera
Mousse od kave
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- 1 i pol žlica gustina (12 g)
- 160 ml mlijeka
- 1 žličica arome vanilije
- 1 žlica (4 g) instant kave – ness ili slično
- 1/2 žlice (5 g) želatina
- 2 žlice hladne vode
- 250 ml mliječnog slatkog vrhnja (36% m.m.)
I još
- kakao za posipanje
Priprema
Biskvit
Uzmite mali okrugli kalup (20 cm) i na dno stavite papir za pečenje, a stranice premažite maslacem.
Ubacite u lončić čokoladu izlomljenu na kocke i maslac i otopite na laganoj vatri. Kad se sve lijepo sjedinilo, skinite s vatre i umiješajte vrhnje za kuhanje. Ostavite sa strane.
Razbijte jaja i odvojite žumanjke i bjelanjke. U čokoladnu smjesu sada umiješajte pjenjačom žlicu kakaa, i jedan po jedan žumanjak.
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i mikserom umutite čvrsti snijeg uz postepeno dodavanje šećera.
Sada dodajte žlicu po žlicu ovog snijega u čokoladnu smjesu i lagano miješajte špatulom dok sve ne sjedinite.
Izlijte ovu smjesu u kalup i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva oko 30 minuta. (Ako pečete u većem kalupu, vjerojatno će trebati čak i kraće.) Istovremeno stavite u pećnicu i jednu posudu s vodom, dakle na dno, a kalup na rešetku. Svrha te vode je da isparava u pećnici prilikom pečenja kako bi biskvit zadržao vlažnost i sočnost.
Neka se torta malo prohladi pa je izvadite iz kalupa, okrenite na drugu stranu i stavite na tanjur (tako da donja strana dođe gore). Pažljivo s biskvitom jer je malo osjetljiv.
Mousse od kave
Ubacite u lončić žumanjke i šećer, dobro izmiješajte, dodajte gustin i toplo mlijeko koje ste zagrijali u mikrovalnoj. Sve sjedinite pa stavite na štednjak i kuhajte na srednjoj vatri uz miješanje pjenjačom, dok se krema ne zgusne. Treba biti gustoće pudinga. Skinite sa vatre pa dodajte aromu vanilije i žlicu instant kave (nikako crne turske) i dobro izmiješajte dok se granule kave ne rastope u toploj kremi. Ostavite sa strane i povremeno promiješajte da se ne stvori korica.
Pripremite želatinu tako što je u lončiću prelijete s hladnom vodom. Ostavite da odstoji 5-10 minuta da nabubri pa je ugrijte na slaboj vatri da se otopi. Ulijte u kremu od kave i dobro promiješajte.
Mikserom umutite slatko vrhnje na najmanjoj brzini. Pazite da ga ne biste previše umutili! Treba biti mekša. Dakle, dodajte u kremu žlicu po žlicu umućenog slatkog vrhnja i polako miješajte špatulom dok sve lijepo ne sjedinite u finu, pjenastu kremu. Bit će mekša u početku, ali će kasnije želatina odraditi svoj posao.
Oko biskvita koji ste stavili na odgovarajući tanjur, stavite obruč od kalupa i ulijte kremu. Biskvit će se malo smanjiti poslije pečenja pa vam se možda učini da je obruč dosta veći od njega, ali neka vas to ništa ne brine jer će krema razliti točno tako da se torta sama od sebe premaže i okolo. Ostavite u hladnjaku na hlađenju, najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
Sutradan skinite pažljivo obruč, pospite tortu kakaom i uživanje može početi!
Fotografije: Mystic cakes